Musik, Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "En halv gul sol". Albert Bonniers förlag.

Detalj ur omslaget till "En halv gul sol". Albert Bonniers förlag.

Om sommaren erbjuder en halv sol

Publicerat 20 juni 2012 | Av |

Daniella tipsar om sommarläsning och sommarlyssning.

Efter att ha läst En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie så är jag inte längre rädd för tjocka böcker. En så lättläst bok passar utmärkt att ta med sig till stranden eller för att läsa under en filt i soffan om nu solen bara blir halv i sommar. Romanen utspelar sig under 60-talet i Nigeria där två systrar från en välbärgad Igbofamilj står i centrum. Vi får möta ett Nigeria som lär oss både om relationer, släktband, landet och framförallt Biafrakriget. När de flesta av oss hör ordet Biafra så ser vi bilder framför oss på svältande barn som lider av kwashiorkor, ett sjukdomstillstånd vid svält som ger de typiska uppsvällda magarna. Efter att ha läst En halv gul sol så kommer du också att förstå de etniska konflikterna i landet som ledde till att Igbo-befolkningen utropade sin egen stat Biafra 1967. Staten isolerades och utsattes för grymheter som innebar mer än svält.

För den som är intresserad av kolonialism så ger romanen en bild av hur nigerianer för en kamp mot de brittiska kolonisatörerna samtidigt som en del av den inhemska befolkningen tjänar grova pengar på ett samarbete med vita affärsmän. Det är en fråga om klass mellan olika etniska grupper, både mellan afrikaner och vita men också nigerianer emellan. Beskrivningen påminner om de konflikter som nobelpristagaren JM Coetzee behandlar i sina romaner.

När du har läst En halv gul sol så kan du avsluta med att lyssna på den nigeriansk-tyska sångerskan Nneka som bland annat sjunger på Igbo i den stärkande låten Still i Rise.

Kraftfull sommar önskar jag till er våra låntagare och besökare!

Kommentarer inaktiverade.