Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Hon bad om det". Massolit förlag.

Om skuld och skam

Publicerat 28 september 2016 | Av |

Lördag – fest. Måndag – utfryst och stämplad som lögnerska och hora. ”Hon bad om det” är en brutal, aktuell och viktigt bok.

Emma O’ Donovan 18,  ska snart gå sista året, hon är populär och har kompisar. En helt vanlig tjej.

När hon vaknar upp efter en fest, sönderslagen och illamående minns Emma knappt vad som hänt. Nästa dag i skolan vägrar hennes kompisar lyssna på  henne, och på Facebook har någon lagt upp bilder och filmer. Filmer som visar hur de helt vanliga killarna Dylan, Fitzy, Sean och Paul rör vid hennes kropp, spyr henne i ansiktet och kissar på henne. Bilderna har hundratals likes och taggen Easy Emma. Drevet går. Vad ska Emma göra nu? Vad ska hända med killarna?

Emmas tankar och känslor är i centrum, som skammen och skulden. Är det hennes fel? Eller upplevelsen av att tappa bort sig själv, hon känner inte längre igen sin egen kropp.

Boken visar också att övergrepp är något som påverkar offrets omgivning. Som Emmas föräldrar som är både maktlösa, trötta och skäms (och skäms för att de skäms). Som Emmas barndomskompis Conor som gillar Emma men mest av allt vill skydda henne. Han är rädd för att göra fel. Han vill inte att Emma ska göra saker hon inte vill. Det andra killar gjort smutsar ner Conors lust.

Jag skulle vilja att böcker som denna vore onödiga. Att alla förstod att övergrepp aldrig är OK. Att vi alla tänker oss för innan vi kommenterar folks kroppar och utseende, och  funderar på vad det vi säger gör med andra människors självbild.  Jag skulle vilja att vi inte agerar och reagerar på sociala medier utan att ta ansvar för konsekvenserna. Men tyvärr verkar det inte vara så.

Därför behövs Louise O’Neills Hon bad om det.

Läs den här boken om du är människa. Oavsett om du tror den angår dig eller inte. Du behöver inte hålla med författaren, du behöver inte tycka att vissa åsikter är rätt eller fel. Men läs, känn och tänk. Är du vuxen nära en ung människa, läs högt, tillsammans eller var för sig, och prata.

Boken står bland vuxenromaner men jag skulle tipsa folk över 13 att läsa den, lite beroende på hur man är som person.

Kommentarer inaktiverade.