Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "Tusen olevda liv". Libris förlag.

Detalj ur omslaget till "Tusen olevda liv". Libris förlag.

Om prästen som tog time-out

Publicerat 15 augusti 2012 | Av |

Pastor Bengt Eriksson sörjer sin hustru som dött efter en tids sjukdom. Han, som under hela sitt yrkesverksamma liv varit en själavårdare, orkar inte längre bry sig om andra mäniskors törstan efter vägledning och stöd i livet. ”Andlig kallbrand” är den diagnos som han ställer på sig själv.

Saknaden efter hustrun Agneta, som han delat sitt liv med i över trettio år, är tärande och han inser att han måste göra något med sitt liv för att rädda sig själv från undergång. Han flyr från den församling i Söderhamn som varit hans arbetsplats under många år. Vid predikstolen lämnar han ett brev till församlingen där han skriver att han kommer att vara bortrest i fyra månader och att han kommer tillbaka söndagen den 31 augusti klockan elva.

Sommaren tänker han tillbringa i ett hus som han hyrt i Halland under ett annat namn än sitt eget. Det är här han ska få tid att skriva och bearbeta sin sorg efter Agneta. Han inser att hans dåliga psykiska status inte bara har med Agnetas död att göra. Det finns också annat obearbetat som han bär inom sig, exempelvis saknaden efter de barn som han aldrig fick med sin livskamrat.

Hans vistelse blir inte riktigt som han tänkt sig. Istället för den ensamhet som han sökt sig till blir vistelsen en intensiv period där han lär känna en man som även han befinner sig i en sorgeprocess. Tillsammans går de vidare i sina liv och Sjödins skildring av deras vänskap är rörande och ömsint.

Under den tid som Bengt är borta från sin församling sker en nytändning hos församlingsmedlemmarna, även om det hos dem till en början finns många frågetecken om varför Bengt egentligen gav sig av. Då han äntligen kommer tillbaka är det till en ”ny” församling där mycket har hänt och det är också en ”ny” Bengt som återvänder. Slutet blir alltså lyckligt och Bengts liv har också fått en andlig nytändning.

Tomas Sjödins Tusen olevda liv finns inom mig är en varm roman som får mig att reflektera över vårt behov av eftertanke och som också väcker frågor om vad som är viktigast i livet. Låna Tomas Sjödins bok på ditt närmaste bibliotek!

Kommentarer inaktiverade.