Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Jonathan bortom all kontroll". Massolit förlag.

Om att hitta rätt i livets labyrint

Publicerat 26 augusti 2016 | Av |

Meg Rosoffs första vuxenroman ”Jonathan bortom all kontroll” är en svart kärlekskomedi av det ovanligare slaget. Man får en känsla av att ha dumpit ned i en film av Woody Allen.

Jonathan Trefoil har ett hjärndödande jobb inom reklambranschen, lägenhet mitt i smeten på Manhattan i New York och en präktig flickvän.

Hon bekände sig till tron på halvhöga klackar, proper frisyr och en rejäl pensionsfond mer eller mindre från födseln.

Han är som en neurotisk Woody Allen-hjälte, som hela tiden oroar sig och har svårt att fatta beslut. Jonathan är heller inte helt förankrad i verkligheten utan lever mycket i sin fantasi. Han omges av färgstarka karaktärer, som gör Jonathan bortom all kontroll till en roande läsning.

Eftersom Jonathans bror fått jobb i Dubai får han utan förvarning dennes cockerspaniel Sissy och bordercollie Dante på halsen. Det dröjer inte länge förrän hundarna fått huvudrollen i hans liv. Jonathan anser att de har ett rikt inre liv och projicerar sina egna problem på dem. När han får ångest blir det därför veterinären som han uppsöker. Frågan är om han någonsin kommer att lyckas ta kontroll över sitt liv?

Romanen är full av charm och skriven på ett rikt och humoristiskt språk. Den är definitivt en fullträff för alla hundälskare! Meg Rosoff tilldelades ALMA-priset (Astrid Lindgrens stora pris) i år och även om Jonathan bortom all kontroll har lanserats som en vuxenroman, tänker jag att den kan passa lika bra för unga läsare. Passa på och låna och läs den du också!!

 

Kommentarer inaktiverade.