Boktips, E-böcker, Skönlitteratur
Omslag till Olive, igen av Elizabeth Strout.

Omslag till Olive, igen av Elizabeth Strout. Forum.

Olive, igen

Publicerat 19 augusti 2020 | Av |

Elizabeth Strout belönades med Pulitzerpriset 2009 för romanen ”Olive Kitteridge”, som också resulterade i en fantastisk tv-serie. Ett decennium senare är den efterlängtade uppföljaren här!

Olive Kitteridge är pensionerad mattelärare och en välkänd profil i småstaden Crosby, belägen i delstaten Maine på Amerikas natursköna nordöstra kust, nästgårds med Kanada.

Bokens barska huvudperson är en riktig skräcködla! Orubblig i sina åsikter och uppriktig på gränsen till oförskämd. Likväl inser man att hon i grund och botten vill väl. I den nya boken förefaller Olive att ha blivit en aning mjukare; hon grubblar över hur andra känner. Det händer till och med att hon ber om ursäkt, när hon förolämpat någon.

Olive är numera gift för andra gången med den pensionerade Harvardläraren Jack Kennison, vars bekantskap hon gjorde i den första boken efter det att hennes förtjusande förste make Henry Kitteridge, apotekare i Crosby, fått en stroke och senare avlidit. Också Jack är änkling, men till skillnad från Henry ser han Olive som den ofullkomliga varelse hon är, med alla hennes brister och tillkortakommanden.

Olives son har flyttat till New York. Han har fyra barn, varav två bonusbarn. Relationen med Olive är ansträngd och de träffas sällan.

Olive, igen av Elizabeth Strout innehåller tretton berättelser, som alla utspelar sig i pittoreska Crosby under ett drygt decennium, och där Olive antingen befinner sig i centrum eller figurerar i utkanten. Bekanta karaktärer från den första boken uppenbarar sig, men det tillkommer också en rad nya.

Värme, humor och empati är det som främst utmärker böckerna om Olive Kitteridge. Författaren uppvisar djup förståelse för människors fel och brister och bjuder på detaljerade och träffsäkra iakttagelser om hur människor fungerar.

Strout behöver ofta bara en halv sida för att summera ett helt liv, på ett sätt som för tankarna till Alice Munro. Årstiderna passerar revy och livet går sin gilla gång. En och annan oväntad händelse inträffar i människors liv. Långa samtal återges. Ämnen som ensamhet, vänskap, åldrande, sjukdom, osämja, död tas upp.

Alltsammans är mycket tänkvärt, roande, sorgligt och lysande. Om du inte redan läst den första boken, så starta med den. Olive Kitteridge är en karaktär du sent ska glömma!

Elizabeth Strout själv är född -56 och har så att säga specialiserat sig på amerikansk småstadsmiljö. Hon delar sin tillvaro mellan New York och en liten stad i Maine, där hon växte upp.

Som alternativ till våra tryckta böcker finns Elizabeth Strouts böcker som e-böcker, både på svenska och engelska samt som e-ljudböcker på engelska. Behändigt i coronatider.

(Här finns alla digitala titlar. För att läsa dem i telefon eller surfplatta behöver du bara ladda ner appen Libby och logga in med bibliotekskortsnummer och PIN-kod.)

Kommentarer inaktiverade.