Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Ole dole". Lind & Co förlag.

Ole dole: en Helen Grace-deckare

Publicerat 24 januari 2016 | Av |

Här kommer ett deckartips i vilket spänningen upprätthålls skickligt och läsaren hålls på halster i det längsta!

Jag hade flera olika böcker på gång när jag lite halvhjärtat började läsa Ole dole av M.J. Arlidge, men jag fastnade på kroken direkt. Boken är lättläst med korta kapitel och handlingen är ”pang på”. Det hela blir inte sämre när jag upptäcker att författaren ligger bakom BBC:s deckarserie Tyst vittne, som råkar vara en av mina favoriter.

Ole Dole utspelar sig i Southampton i Australien i juletid. Boken är första delen i en serie om kriminalkommissarie Helen Grace. Hon rids av egna demoner och är så svår att komma inpå livet att jag är tacksam om fler deckare översätts, så vi får reda på mer om hennes förflutna.

Polisen ställs inför en ovanligt systematisk och sadistisk seriemördare, som först gör dem helt perplexa. Mördaren iscensätter sin djävulusiska plan, där han låter två personer som känner varandra efter en period av svält, på egen hand – med hjälp av en pistol – göra upp om vem som ska överleva.

Brotten sätter myror i huvudet på oss läsare och Southamptonpolisen. Hur väljer mördaren ut sina offer? Polisen Helen Grace börjar ana en koppling mellan mördaren och henne själv.

Boken fungerar utmärkt om du vill ha en stunds kravlös avkoppling. De tre ovan nämnda titlar finns även förnämligt inlästa som ljudböcker (för alla) och talböcker (för dig med talbokskort).

 

 

Kommentarer inaktiverade.