Arrangemang, Skönlitteratur
Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Nytt år – Nya Klassikerprat – våren 2016

Publicerat 15 januari 2016 | Av |

Kom och bokprata med Åsa Moberg, Martina Montelius, Dennis Töllborg, Ingrid Norrman, Jonas Jönson och Bo Sigrell.

6 klassiker alla läst (eller kanske inte…)

Diskutera din favoritbok eller berika ditt litterära kapital genom ren och skär tjuvlyssning!

samarr: Studieförbundet Vuxenskolan

Klassikerprat #1

Länder, samlade dikter 1965-1972 av Verner Boström (1896-1982)

Måndag 25/1 kl 18 Plan 1
Verner Boström föddes, bodde och dog i sitt barndomshem, vid Haukijärvi sjö, fem km från byn Lappträsk. Mellan åren 1965 och 1972 skrev han 21 diktsamlingar som han själv lät trycka upp och sålde direkt från sin cykel.

När hans samlade dikter gavs ut för några år sen beskrevs han som en sensation och en oväntad och originell föregångare till dagens språkmaterialistiska poesi. Det som för dåtidens publik uppfattades som en udda människas krampaktiga uttryck och en oförmåga att kommunicera i skrift, tolkas idag som ett sökande efter modernitet.

Samtalsledare: Johan Jönson, en av senare tidens mest uppmärksammade poeter, aktuell med nya diktsamlingen dit. dit. hään.

Klassikerprat #2

Trägudars land av Jan Fridegård (1897-1968)

Måndag 8/2 kl 18 Plan 1
Trägudars land (1940) är första delen i Fridegårds trilogi om vikingatidens Sverige. (Trägudars land, Gryningsfolket och Offerrök 1940-49)
Skildringen av upprorsmakaren Holmes kamp mot övermakten är en hjältesaga med politiska undertoner som hör till klassikerna inom svensk 1900-talsprosa. Fridegård skrev böckerna under andra världskriget och beredskapsårens nationella stämningar märks av i den heroiska skildringen av den upproriska trälen Holme. Än viktigare är Fridegårds sociala perspektiv, hans erfarenheter från statar och herrgårdsliv speglas här på det forntida samhället.

Föreläsare & samtalsledare: Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, före dettapartiledare med planer på att återstarta legendariska Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, GHT

Klassikerprat #3

Kärlek i Europa av Birgitta Stenberg (1932-2014)

Måndag 22/2 kl. 18 Plan 1
Kärlek i Europa (1981) är den första delen i Stenbergs självbiografiska serie. Hon skriver osminkat om sitt utsvävande liv i 50-talets bohemkretsar ute i Europa och om möten med konstnärer, författare, alkisar, bögar och flator från hela världen – allt med syftet att utsätta sig själv för livet för att kunna skriva om det. Birgitta Stenberg menade själv att romanen inte fick det mottagande den förtjänade eftersom recensenterna inte ville se vad den egentligen skildrade: mäns förtryck av kvinnor. Stenberg skrev ett 60-tal romaner, barnböcker och TV-serier, alltid med en strävan att komma bort från konvention, tradition och kärnfamilj.

Föreläsare & samtalsledare: Ingrid Norrman, kulturchef på Göteborgs-Posten

Klassikerprat #4

En flykting korsar sitt spår (1933) av Aksel Sandemose (1899-1965)

Måndag 7/3 kl 18 Plan 1
Det är här som dansk-norske Sandemoses myntar den så berömda Jantelagen, tio budord om att man inte ska tro att man är någon. Romanen gavs ut 1933 under stora betänkligheter, inte bara för sin tids vågade romankomposition utan också för att den gick till angrepp mot en existerande dansk stad och dess invånare, nödtorftigt maskerad under namnet Jante. Sandemose skrev romanen strax efter att han flytt till Oslo med sin familj, hals över huvud från skulder och skattefogdar i Köpenhamn. Här kom Sandemose, själv känd som narcissistisk suput och våldsbenägen bigamist med pedofila, homosexuella tendenser, i kontakt med 30-talets radikala intelligentia, inlästa inte bara på Freud och Marx utan också på Adler, Jung och Wilhelm Reich.

Föreläsare & samtalsledare: Bo Sigrell, professor i psykologi, psykoanalytiker och aktuell med biografin Aksel Sandemose och narcissism

Klassikerprat #5

Mandarinerna (1954) av Simon de Beauvoir (1908-1986)

Måndag 21/3 kl 18 Plan 1
De Beauvoirs stora roman Mandarinerna kom ut mitt under kalla kriget och belönades genast med Goncourtpriset. Den utspelar sig 1944 i ett nyligen befriat Paris. Samtidigt som den nya friheten väcker stora förhoppningar ställer den också nya krav efter de svåra ockupationsåren. Motsättningar kommer upp till ytan, ideologiska och politiska, liksom moraliska, mänskliga och privata. Beauvoir ville inte se boken som en nyckelroman men det är svårt att inte läsa in porträtt av Sartre, Nelson Algren och henne själv i den.

Föreläsare & samtalsledare: Åsa Moberg, författare, journalist, översättare och en av Sveriges främsta Beauvoir-kännare

Klassikerprat #6

Kartor av Nurrudin Farah (1945-)

Måndag 4/4 kl. 18 plan 1
Kartor (1986) är en fiktiv bearbetning av konflikten mellan Somalia och Egypten och den första delen i Farahs romantrilogi »Blod i solen«. Boken utspelar sig under Ogadenkonflikten 1977 och handlar om den förädralöse Askar som tas om hand av Misra, en oromokvinna. Askar förblir känslomässigt bunden till Misra, även när han som vuxen bor i Mogadishu och har engagerat sig politiskt på de somaliska nationalisternas sida. När kriget med egyptierna åter bryter ut, kommer Askar att hamna i en lojalitetskonflikt som inbegriper hela hans liv.

Nuruddin Farah är en somalisk författare, ständig kandidat till Nobelpriset och översatt till ett tjugotal språk. Han skildrar i sina böcker Somalias smärtsamma koloniala historia och är en viktig röst för kvinnors mänskliga rättigheter.

Föreläsare & samtalsledare: Martina Montelius, författare, dramatiker och konstnärlig ledare på Teater Brunnsgatan Fyra.
ps. Nurrudin Farah besöker Göteborgs Litteraturhus 12-13/5

Kommentarer inaktiverade.