Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Världens vackraste man" av Lena Ackebo. Natur & Kultur förlag.

Nu är det tanternas tur! Lyssna på en ljudbok i sommar!

Publicerat 11 juli 2017 | Av |

Här följer tips på en fantastisk ljudbok, som du kan låna hos oss. Det är en tänkvärd och underhållande roman om livet som det är, utan förskönande omskrivningar.

Serieskaparen Lena Ackebo ​gjorde dunder-romandebut med Världens vackraste man i fjol. Boken finns förträffligt inläst som ljudbok både på CD och mp3-CD av proffset Katarina Ewerlöf​.

De medelålders, synnerligen omaka, systrarna Mona (pensionerad lärare) och Barbro (snobbig läkarfru) reser på en veckas chartersemester till Mallorca, men ångrar sig (var för sig i hemlighet) redan innan planet hunnit lyfta från flygplatsen. Systrarna har retat sig på varandra i många herrans år. I synnerhet den yngre systern Barbro tycker att Mona är helt hopplös och skäms över henne. Allt tyder på att en dundrande uppgörelse kommer äga rum så fort de är framme. Men väl på plats insjuknar Barbro plötsligt i influensa och Mona får roa sig bäst hon kan på egen hand. Hon träffar på så vis “världens vackraste man”, en engelsman vid namn Albert, som äger en liten restaurang dit hon går och äter. Barbro utmålar honom strax som värsta sortens sol-och-vårare, men Mona är störtförälskad!

Jag hade ofantligt roligt åt Lena Ackebos detaljerade beskrivningar av bokens miljöer och bipersoner! Men oroade mig samtidigt gråhårig över det öde som författaren hade i beredskap åt Mona! Och kommer systrarna att klara av att rucka på sina gamla invanda roller och närma sig varandra? Författaren hänger ut den medelålders kvinnans alla skavanker; vi får ta del av obönhörligt åldrande, ogint systerskap, omöjlig(?) kärlek och allehanda pinsamheter. Men romanen rymmer även hopp om förlåtelse och försoning.

Uppföljaren Kära Barbro tar vid exakt på den plats där den den första boken slutade. I den är det den yngre, “perfekta”, systern Barbro, som synas i sömmarna. Tyvärr blir jag inte riktigt lika engagerad i hennes öde, som i Monas. Kanske beror det helt enkelt på att jag (i likhet med författaren, misstänker jag) tycker mest om Mona? Reservera den vanliga boken i väntan på att den ska läsas in som ljudbok. En tredje bok är visst också utlovad. Härligt!! Nu är det minsann tanternas tur att ta plats i litteraturen!

Kommentarer inaktiverade.