Boktips, Skönlitteratur

Omslag till Flyktingar av Viet Thanh Nguyen. Bokförlaget Tranan.

Noveller om flykt

Publicerat 20 april 2020 | Av |

Jag tycker om att läsa novellsamlingar, för i det korta formatet behöver författaren förstärka och skruva till berättelsen för att hinna få fram det som ska bli sagt.

Här är två novellsamlingar att läsa och drabbas av.

I novellsamlingen Flyktingar skriver författaren Viet Thanh Nguyen, som själv kom som flykting från Vietnam till USA, fram det tillstånd som drabbar den som tvingas fly. Det är ett tillstånd av ordlöshet, av att befinna sig mellan två världar, mellan språk och mellan kulturer. Att bilda en ny familj och samtidigt längta tillbaka till den gamla. Att för alltid känna skuld för att man överlevde när ens syskon och familj inte gjorde det. Att möta en ny kultur där man för första gången kan vara sig själv och översköljas av alla tusentals möjligheter. De här novellerna lockar fram tårar och längtan, ömhet och förundran.

En annan sorts flykt handlar Jerker Virdborgs bok Skyddsrummet Luxgatan om, där berättelserna kan läsas som fristående noveller eller som kapitel i en enda sammanhängande historia. Här handlar det om ett framtida Sverige som drabbats av krig. I berättelserna följer vi människor som tvingas bryta upp från sina vardagsliv och konfrontera en ny verklighet där ingenting längre är som förut. Vartannat kapitel utspelar sig i skyddsrummet där människorna trängs i mörkret medan de väntar på besked från världen utanför utan att ha en aning om vad som händer där ute. Det är någonting med stämningen och hur det vardagliga och trygga byts ut till något skrämmande och hotfullt, som gör den här boken värd många omläsningar!

Båda böckerna finns även som e-böcker. Ladda hem appen Libby, logga in med bibliotekskort och PIN-kod, så är du igång!

Kommentarer inaktiverade.