Skönlitteratur

Dtalj ur omslaget till "Flickorna på Englandsbåten". Norstedts förlag.

Norska och danska mord 3

Publicerat 4 januari 2017 | Av |

Giganterna Anne Holt, Jo Nesbø och Jussi Adler-Olsen är allom bekanta, men har du testat att läsa danskan Lone Theils debutdeckare?

Spelplatsen i Flickorna på Englandsbåten av Lone Theils är  framför allt södra England. Den unga danska journalisten Nora Sand försörjer sig som utrikeskorrespondent med placering i London. Vad jag kan förstå är författaren själv också verksam som utrikeskorrespondent med bas i London. Noras yrkesliv är också mycket trovärdigt beskrivet i boken.

Det rör sig om en ren tillfällighet att Nora blir privatspanare. I fodret på en gammal resväska, som hon fyndat i en antikaffär vid kusten, hittar hon foton av två danska flickor, som försvann spårlöst på Englandsbåten 1985. Nora känner vittringen av ett scoop och kastar sig handlöst in i en livsfarlig jakt på sanningen om det trettio år gamla fallet.

Ledtrådarna pekar mot en kallblodig seriemördare, som redan sitter inburad. Likafullt bjuder upplösningen på överraskningar och Noras färdigheter i kickboxning kommer väl till pass. Själva mordgåtan är ihoptvinnad med en komplicerad och utdragen kärlekshistoria mellan Nora och en uppdykande ungdomsvän. Han är polis och befinner sig för tillfället  på Scotland Yard.

Jag slår vad om att detta inte är sista gången vi har nöjet att träffa danskan Nora Sand. Varför inte slå till och låna boken du också!!

Kommentarer inaktiverade.