Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Det hänger en ängel ensam i skogen". Wahlström och Widstrand förlag.

Norska och danska mord 1

Publicerat 2 januari 2017 | Av |

Giganterna Anne Holt, Jo Nesbø och Jussi Adler-Olsen är allom bekanta, men har du läst något av den norske deckarförfattaren Samuel Bjørk?

Just som polisdetektiv Mia Krüger bestämt att ta livet av sig, övertalas hon av kommissarie Holger Munch att återigen bli en del av Specialenheten vid Oslopolisen. Gruppen har i all hast återupplivats i syfte att knäcka ett särdeles vidrigt fall där flickor mördas och hängs upp i träd i skogen. Mia skjuter upp sitt självmord tills vidare, men hon mår allt annat än prima och missbrukar piller och alkohol.

Samuel Bjørks deckare Det hänger en ängel ensam i skogen är nog så välskriven och det råder ingen brist på intrigtrådar. Mellan bokens pärmar figurerar bland annat en kristen sekt med en karismatisk ledare. Inte sedan kommissarie Morses dagar har så mycket polisiärt tankearbete företagits över ett par öl på puben. Boken rör sig  alltså inte om någon gastkramande thriller, utan lutar mer åt pusseldeckar-hållet. Fast när spaningsledarens barnbarn plötsligt hamnar i skottgluggen trappas spänningen upp!

Vem kan hålla fingrarna borta från en deckare med en så hjärtskärande titel som Det hänger en ängel ensam i skogen? Inte jag i varje fall. Uppföljaren har försetts med en nästan lika suggestiv titel, nämligen Ugglan dödar bara om natten. Glädjande nog finns båda böckerna också att låna som ljudböcker på mp3-CD

Kommentarer inaktiverade.