Skönlitteratur

Foto: Wikimedia Commons.

Nobelpriset till Bob!

Publicerat 13 oktober 2016 | Av |

Vi är alldeles spralliga här på biblioteket efter att ha fått veta att Nobelpriset 2016 går till Bob Dylan! Fast han varit segertippad i evigheter var det ändå så oväntat.

När det gäller Bob Dylan kan jag inte vara opartisk. Min pappa, hans vänner och många andra i hans generation är närmast besatta och det känns som att varje nummer av musiktidningen Uncut är någon slags specialutgåva om Bob Dylan. Själv är jag faktiskt döpt efter sången ”Sara” som kom året jag föddes, om hans dåvarande fru.

Det finns en rolig seriestripp jag sett någonstans, om en kille som lämnat in sin bil på verkstad. Han får tillbaka den med långa krångliga förklaringar på vad som var trasigt och vad som åtgärdats. ”Men det konstiga ljudet då?” frågar han och mekanikern drar fram en skiva av Bob Dylan.

Ungefär så tycker nog många. ”Han kan inte sjunga”, ”det låter förskräckligt men texterna är bra”. Och det är sant på sätt och vis. Han är inte känd för sin smäktande stämma eller publikfriande konserter, men för att han skrivit många av världshistoriens bästa sånger. (Vem har inte sjungit ”Blowing in the wind” på musiklektionerna eller ”Knocking on Heaven’s Door” runt någon lägereld?) För att texterna är tillräckligt bra för att tryckas i en bok och läsas som poesi. Och kanske för att han som person är så oerhört mystisk och självutlämnande på en gång.

Trots alla de där tusentals artiklarna är det till exempel väldigt oklart om han lever i en relation eller inte nuförtiden. Och trots att han skrivit en självbiografi glider han fortfarande undan, man får detaljer på ett område och stora luckor i andra. Han är så svårgreppbar att det verkade helt rätt att han spelades av en mängd olika skådespelare, inklusive Cate Blanchett i filmen I’m not There.

Vi har 299 titlar i vår katalog när man söker på hans namn. Av dem handlar minst 73 om honom. Jag tvivlar på att någon annan musiker är lika omskriven.

Kan han sjunga då? Ja, lyssna bara på en sång som ”Pretty Saro”. Han kan när han vill misstänker jag. Men av någon anledning vill han inte alltid. Någon har säkert skrivit en bok om det också.

Låna skivorna hos oss. Och böckerna av och om finns såklart också.

Kommentarer inaktiverade.