Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Beloved Poison". Constable.

Neoviktoriansk deckargåta med hjältinna att gilla

Publicerat 5 april 2017 | Av |

Läs Beloved Poison för en bok med viktoriansk stämning, kriminalgåta, gore och romantik! Tyvärr inte översatt till svenska, men ändå lätt att läsa.

Det är 1800-tal i en stinkande stad, jag tror det är London. Smoggen ligger tung. Staden expanderar och gamla kyrkogårdar grävs upp för nya byggnader, vägar och järnvägar.

Nu har turen kommit till St Saviours, det gamla sjukhuset.

St Saviours är en egen värld med kirurger, studenter, tjänstefolk, och apotek. Bokens huvudperson är den unga Jem. Hennes far är apotekaren och hon skall ta över efter honom. Men för att kunna göra detta måste Jem låtsas vara någon annan än den hon är. En man.

När Mr William Quartermaine, arkitekten som skall övervaka utgrävningen av kyrkogården, flyttar in i apoteksbostaden verkar det som om Jems hemlighet har avslöjats.

Men snart får Jem och ”Will”,  annat att tänka på. Konflikterna mellan kirurgerna på sjukhuset eskalerar, Jems far smyger iväg på nätterna och sex små tomma kistor hittas på kyrkogården. Det är fler än Jem som har hemligheter, och de är beredda att döda för dem.

Detta är ingen bok du läser för dess litterära kvalité, eller de nyanserade personporträtten. Det här är en bok för dig som vill ha lite viktoriansk stämning, kriminalgåta, gore och romantik.

Snyggt och underhållande förpackat. Miljöerna är gotiskt läskiga och mycket väl beskrivna. Lukten av smogg, och lik sticker i näsan och jag är nästan övertygad om att jag tillbringade helgen med att springa på mörka gator efter ficktjuvar eller i sinnesjukhusets källare där man kan höra de obotligt sjuka jämra sig. Mysterierna är många och trots att jag listade ut själva kriminalgåtan ganska snabbt hölls spänningen uppe av att jag ville veta alla detaljer och hemligheter om alla. Personerna ja, Jag gillar Jem så klart, hon är mänsklig och smart, och en lagom lysande detektiv.

Jag ser framemot att se vad författaren E. S. Thomson gör av sitt liv i nästa bok som heter Dark Asylum.

Gillade du Beloved Poison prova:

Sarah Waters böcker – Skildrar 1800-tal och 1900-tal. Ofta med en kriminalgåta i centrum och med en queertwist.

Kommentarer inaktiverade.