Blogg, Boktips, Skönlitteratur
Omslag till Nej och åter nej av Nina Lykke. Wahlström och Widstrand.

Omslag till Nej och åter nej av Nina Lykke. Wahlström och Widstrand.

Nej och åter nej

Publicerat 17 februari 2021 | Av |

En bitter och frustrerad lärare, hennes framgångsrika man, och hans yngre älskarinna. Så kan man sammanfatta den här boken. Men då missar man mycket av humorn.

Nina Lykke skriver oerhört cyniskt och träffande i Nej och åter nej om en bekväm norsk medelklass där människor följer sina snitslade banor trots att de ser precis hur förutsägbara de är. Det är lätt att fnissa lite bedrövat under läsningen.

Ingrid är egentligen ganska trött på allt, men hon betar av det veckovisa samlaget, semestrarna med ett annat par som egentligen är väldigt påfrestande, hon tvättar skitiga kalsonger åt sina vuxna söner som borde flyttat hemifrån för längesedan. Jan blir befordrad på jobbet och får större pondus och attraktionskraft på jobbet. Plötsligt har han möjlighet att åka med den betydligt yngre Hanne hem efter en blöt personalfest. Han ser själv att det är en kliché men kan inte hejda sig själv. Hanne i sin tur är trött på att bli omsprungen av vännerna som gifter sig, skaffar barn och försvinner ut på landet och ut ur vänskapskretsen. Hon vill ha samma sak, även om hon kanske egentligen inte längtar så mycket efter det där familjelivet.

Fyndig och rapp läsning, och man får de sina värsta tankar om människosläktet bekräftade, om det är det man vill.

Boken finns även som e-bok i appen Libby för dig som vill läsa på en gång!

Kommentarer inaktiverade.