Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget "Närmare kommer vi inte" av Anneli Furmark. Wibom Books.

Närmare kommer vi inte

Publicerat 2 oktober 2018 | Av |

En fin och pirrig serieroman.

Anneli Furmark har återigen lyckats förmedla många omvälvande känslor i en färgstark, grafisk roman: Närmare kommer vi inte. Den här gången tillsammans med den norska författaren Monica Steinholm.

Jens och Edor känner inte varandra. De bor i varsin mindre ort i Nordnorge, där de båda kämpar för att förstå vilka de är. Jens är rädd för det mesta – för vatten, för blod och för att göra bort sig. Han är kär i sin bästa kompis – som självklart har flickvän.

Jens kommer ut som homosexuell inför sina föräldrar och bestämmer sig därefter för att resa till sin morbror i Finnsnes, för att komma bort ett tag. Jens morbror håller på att arrangera Finnsnes första Pridefestival, någonting som gör Jens rätt så obekväm.

Efter att ha börjat jobba på det lokala tivolit träffar Jens ännu en fantastisk kille som får det att pirra i magen – Edor. Tuffa Edor som åker skateboard och jobbar på Burger King. Extra mycket pirrar det när Jens skjutsar Edor på sin moped, eller när de badar tillsammans och Edor bestämmer sig för att lära Jens att simma. Edor är i sin tur egentligen tillsammans med Beate. Men vill han vara det? Varför vill han så gärna umgås med Jens, varför känns det så mycket när de är nära varandra?

Jag rekommenderar verkligen denna roman, som precis som Anneli Furmarks tidigare serieromaner har en stark förankring i naturen som finns i norr. Så fint tecknad och en så fin kärlekshistoria, som stannar kvar i hjärtat även efter att man lagt ifrån sig den. 

Kommentarer inaktiverade.