Bok blir film, Skönlitteratur

Omslaget till "När skruven dras åt" av Henry James. Modernista förlag

När skruven dras åt

Publicerat 28 januari 2020 | Av |

En spökhistoria och klassiker från 1898. Nu kommer den som film och hade biopremiär i USA för några dagar sedan. Då heter den The Turning.

 

En ung nyutbildad guvernant får anställning på godset Bly utanför London. Barnen hon ska undervisa är bedårande och helt klanderfria. De tar sig an sina studier engagerat och entusiastiskt, de leker och underhåller sig själva men tyr sig också till sin nya guvernant och är förtjusande mot henne. Till en början är det mycket som verkar för bra för att vara sant, och ju mer berättelsen stakas ut verkar så vara fallet. En kuslig stämning smyger sig på, in under huden också på mig som läsare. Hon börjar se saker, fruktansvärda saker, och blir mer och mer övertygad om att också barnen gör det, utan att de låtsas om det.

En främmande kvinna visar sig vid en intilliggande sjö. Ohygglig och med beslutsamma ögon stirrar hon på ena barnet, som vänder ryggen till och leker vidare med sin träbåt. Hur ska hon få reda på om också barnen ser utan att riskera att skrämma dem om hon har fel, utan att – som hon tänker – ”ingjuta vidskeplighet” i dem?

Senare står hon själv på platsen vid sjön där den främmande kvinnan stod. Händelser verkar upprepas och spegla sig i varandra. Är det platsen och människorna hon kommit till som är vansinniga eller är det hon? Vem är det som ser klart, och vad är det att se klart?

När skruven dras åt av Henry James är en kuslig kortroman. Med detta inte sagt att man nödvändigtvis drar igenom den fort. Som Mattias Fyhr skriver i förordet till en av utgåvorna:

Man måste läsa långsamt men varför hasta? En spökhistoria ska läsas långsamt och om man gör det är det lätt att hålla med Virginia Woolf i essän ”Henry James’ Ghost Stories” [1921]: ”That courtly, worldly, sentimental old gentleman can still make us afraid of the dark.”

 

 

Kommentarer inaktiverade.