Arrangemang

John-Henri Holmberg. Foto: Laura Holmberg. Omslag till Häpna! En bok ur och om 1950-talets tongivande science fiction av John-Henri Holmberg. Heidi förlag.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

När sci-fi kom till Sverige

Publicerat 10 mars 2016 | Av |

Många känner till begreppet science fiction men inte alla känner till dess bakgrund och dess svenska historia. Den här kvällen hör vi John-Henri Holmberg berätta om den tid när science fiction på allvar introducerades i Sverige.

John-Henri Holmberg har en gedigen bakgrund inom svensk science fiction och har många år arbetat som skribent, redaktör och översättare. Nu är han aktuell med antologin Häpna! En bok ur och om 1950-talets tongivande science fiction-tidskrift (2015). Som översättare har Holmberg bland annat översatt Stephen King, Robert A. Heinlein, Clive Barker och nyligen bästsäljaren The Martian (på svenska Ensam på Mars) av Andy Weir.

Tidskriften Häpna! utkom 1954-1966 och var viktig eftersom svenska författare som Sam J. Lundwall, Bertil Mårtensson och Dénis Lindbohm alla debuterade i den. Häpna! introducerade också en lång räcka utländska författare för en svensk publik och bidrog också till att skapa svensk SF-fandom. En del av de föreningar som bildades då lever än idag, som exempelvis Club Cosmos här i Göteborg. Intresset var mycket stort och i en tid utan internet samlades entusiaster i olika länder i föreningar. Man startade fanzines, anordnade konvent, träffades och brevväxlade kring det gemensamma intresset science fiction. Även så i Sverige.

Få vet mer om science fiction och hur det gick till när genren lanserades i Sverige än John-Henri Holmberg. Den 22 mars 2016 berättar Holmberg om tidsperioden utifrån sin antologi och sina erfarenheter av ett liv spenderat i sällskap med den litteratur vi kallar science fiction och fantasy.

Kommentarer inaktiverade.