Skönlitteratur

När man vuxit ur Chick-lit

Publicerat 27 mars 2012 | Av |

Vänliga mysböcker med hjärtevärmande handling. Om man vuxit ur chick-lit åldern och det inte är tantsnusk, vad heter det då? Tant-lit?

Kanske förstår ni vad jag menar för böcker. I mångas ögon kanske inte den bästa och mest intelektuella litteraturen. Ingen Nobelprislitteratur med andra ord.

Men jag anser att många av dessa böcker har ett stort värde och kan vara så trevliga att läsa ibland. Det finns ju givetvis massor att välja på och de är som med så mycket annat att det finns både bra och dåliga varianter även i denna genre.

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon är en typiskt sådan bok. Med en ganska förutsägbar handling och alla andra klassiska detaljer så har den ändå en viss potential. Dillon har lyckats med en del vinklingar som gör att man blir överraskad mellan varven. Härlig engelsk landsbygd och fascinerande personporträtt. Tycker man om hundar så är det också mycket av handlingen som rör sig runt våra fyrfota vänner, stundtals på gränsen till snyftvarning.

En annan ”tantfavorit” har Stefan Andhé och hans kåseriböcker varit i många år. Nu har han inte skrivit någon bok på länge, men de gamla går ju att läsa fortfarande. De finns knappt att köpa längre, men väl att låna på bibliotek.

Gör det, låna och läs alltså. Han är en mycket trevlig läsupplevelse och jag mår riktigt bra när jag läst honom. Man skall väl inte läsa mer än en eller två åt gången för då kan det bli lite väl rart, men i små portioner så är det bara trevligt.

Kommentarer inaktiverade.