Skönlitteratur
Detalj ur omslaget till "Anna och Mats bor inte här längre". Norstedts förlag.

Detalj ur omslaget till "Anna och Mats bor inte här längre". Norstedts förlag.

När kärleken tar slut

Publicerat 18 februari 2012 | Av |

Vad gör man när ett förhållande tar slut? Hur går man vidare och hur skapar man sig ett nytt liv?

Det här med kärlek och relationer är inte alltid så himla enkelt. Att få förhållanden att fungera och hålla – det är en utmaning om något. Anna och Mats i Helena von Zweibergks Anna och Mats bor inte här längre lyckas inte så bra med det där.

Anna och Mats har vi mött tidigare i romanen Ur vulkanens mun. Då var de på semesterresa med familjen. En semesterresa under vilken alla problem de hade i förhållandet blev mycket uppenbara och tydliga. Ur vulkanens mun var en stundtals nästan plågsam läsning om ett förhållande i en djup kris.

I Anna och Mats bor inte här längre är skilsmässan ett faktum. Anna och Mats har flyttat isär. Nu ska de skapa sig nya liv och nya hem utan varandra. De ska vänja sig vid att vara varannanveckas-föräldrar. Det är naturligtvis en stor omställning för de båda, och inte minst för barnen. Vi får i boken följa Anna och Mats genom den första tiden efter separationen. Genom deras försök att överglänsa den andre för att barnen ska trivas. Genom de första trevande försöken i nya relationer. Går det att tro på kärleken igen? För både Anna och Mats kommer nya problem och bekymmer upp. Det gäller att få jobbet att fungera och ekonomin att gå runt, nu när de är ensamma.

Anna och Mats bor inte här längre är en verklighetsnära bok om att gå igenom en separation. Det är inget rosenskimmer, inget lyckligt slut. Utan det är mer som det är i det verkliga livet. En del hopp, en del förtvivlan, en del sorg, en del kärlek och en del tårar. Det är en fantastiskt väl berättad historia om att bryta upp och om att gå vidare.

Kommentarer inaktiverade.