Boktips, E-böcker, Skönlitteratur

Omslag till Där livet är fullkomligt av Silvia Avallone. Förlaget Natur & Kultur.

När är livet fullkomligt?

Publicerat 28 augusti 2020 | Av |

Ett barn ska födas av en ung kvinna som alls inte är mogen ett moderskap. Samtidigt kämpar ett gift par för att få ynnesten att bli föräldrar.

Silvia Avallone debuterade storslaget 2012 med romanen Stål. Hennes nya roman, Där livet är fullkomligt, är också den en samtidsskildring från ett Italien där klasskillnaderna är stora.

Avallone väver i denna sin tredje roman en berättelse kring några personer som har högst olika förutsättningar i livet.

I centrum står den sjuttonåriga Adele, som är gravid, och som lever i ett slitet höghusområde i Bologna. Hon bor med sin mamma, Rosaria, som är förtvivlad över dotterns graviditet och val av pojkvän. Hon ser, genom sin dotter, sitt eget misslyckade liv gå i repris. Mamman är bitter över att den man som är far till hennes barn tidigt försvann ur deras liv och lämnade allt ansvar till henne själv. Rosaria arbetar hårt för att försörja sig och Adele, samt ytterligare en dotter, Jessica.

Adeles pojkvän, Manuel, är kriminell och opålitlig, men vad betyder det när Adele ändå åtrår honom?

I romanen får vi också lära känna det etablerade äkta paret Dora och Fabio, som är i trettioårsåldern. De bor i en välmående del av Bologna. Paret har stora problem i sitt äktenskap. Problemen är till stor del relaterade till det faktum att de inte lyckas att få barn. De gör nu allt vad som är möjligt att göra för att bli godkända som adoptivföräldrar. En komplikation är att Dora har en funktionsnedsättning som kan lägga hinder i vägen för ett godkännande.

Zeno, som är bosatt i samma område som Adele, är en litterärt intresserad och, åtminstone periodvis, ambitiös elev till Dora. Han har en svår social situation med en sjuk mor att sörja för. Zeno har varit vän med Mauel tidigare men nu är det Adele han är intresserad av. Ska Zeno lyckas, trots dåliga odds, att ta sig uppåt i samhället och därmed överge sin egen klass?

Det finns vissa, till en början, lite dolda beröringspunkter mellan individerna i den här berättelsen. Lyckligtvis är det inte en förutsägbar berättelse och med en oväntad twist på slutet sätter Avallone punkt. Det finns ett hopp om förändring i Avallones text vilket gör mig lite upprymd mot slutet av läsningen.

Det är Bianca som står för hoppet. Den nyfödda.

Du kan med fördel läsa romanen som e-bok. Då behöver du ladda ner appen Libby, och logga in med bibliotekskort och PIN-kod.

Kommentarer inaktiverade.