Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Miniatyrmakaren". Modernista förlag.

Mystiska syskon och spöklika hus

Publicerat 16 juni 2016 | Av |

Har du inte redan läst Miniatyrmakaren så är den ett måste om du gillar spänning och historiska miljöer.

En bok som länge befunnit sig på vår topplista över e-böcker är Jesse Burtons debutbok Miniatyrmakaren som utkom i svensk översättning i slutet av förra året. Läs också vidare om fler tips på fler spännande berättelser!

I Miniatyrmakaren cirkulerar handlingen kring Petronella Oortman som i 1600-talets Amsterdam blivit bortgift med den framstående handelsmannen Johannes Bandt. Allt är inte helt som hon väntat sig då maken är avvisande och hennes svägerska kylig, men hon får av Johannes ett enastående dockskåp som är en exakt återgivning av huset där de bor. Men istället för att bli glad över gesten ser hon gåvan som ett hån mot deras hittills kyliga äktenskap och det begränsade inflytande hon har över hushållet. Hon bestämmer sig då för att inreda dockhuset efter eget tycke och beställer små föremål av en miniatyrmakare. Miniatyrmakaren verkar dock veta mer om Nella och huset Brandt än vad hon själv gör och hon bestämmer sig för att leta reda på denna mystiska person.

I handlingens början kan jag inte undgå att dra paralleller till den skräckromantiska filmen Crimson Peak (kommer snart, reservera gärna nu) jag såg förra året. Storyn där en ung kvinna har gift sig med en framstående man och där hans syster spelar en betydande roll i handlingen känns igen och likaså den gåtfulla stämningen. Där slutar dock likheterna. Handlingen i Minitayrmakaren tar en mindre blodig och övernaturlig vändning. Istället bjuds läsaren på mystik. Hemligheterna avlöser varandra och det är svårt att lägga ifrån sig boken då det uppkommer nya spännande vändningar.

Temat med skräckromantisk stämning där två syskon bor tillsammans i ett hus och det kommer en ny person i form av ett kärleksintresse finns även i Jane Austens klassiska kärleksroman Northanger Abbey där huvudpersonen Catherine Morland under en vistelse i Bath stiftar bekantskap med den charmige Henry Tilney och hans syster. Catherine är en ivrig läsare av gotiska romaner och när hon ankommer till deras gods, som skulle kunna vara hämtat ur en av hennes romaner, sätter hennes fantasi igång vilket leder till förvecklingar. Ett annat exempel är Edgar Allan Poes novell The Fall of the House of Usher (fri e-bok som du kan behålla hur länge du vill), där en man besöker sin forne vän Rodrick Usher som bor i ett stort dystert slott med sin syster Madeleine. Rodrick säger att han drabbats av galenskap och att även hans syster är sjuk och att det är huset som påverkat dem.

Kommentarer inaktiverade.