Mysteriet på Asthall
Vad slår en hederlig pusseldeckare med finfin miljöskildring och ett excentriskt persongalleri som avkoppling?
Inkopplad på fallet blir den närsynte Guy Sullivan vid Järnvägspolisen. Med tjocklinsade glasögon på näsan erhöll han till sin förbittring frisedel under kriget. Nu har äntligen något inträffat som får konstapel Sullivans puls att slå snabbare, annat än det dagliga enformiga slitet med borttappade klockor, koffertar och paraplyer. När hans överordnade strax avskriver fallet som ett rån som gått snett fortsätter Guy utredningen i smyg med bistånd av miss Nancy Mitford (en talangfull ung adelsdam med näsa för äventyr och huvudet på skaft) och Louisa Cannon (barnjungfru hos den adliga Mitfordfamiljen och förälskad i konstapel Sullivan).
Att Jessica Fellowes valt den unga och oerfarna, men intelligenta arbetarflickan Louisa som hjältinna i Mysteriet på Asthall: Mitfordmorden 1 gör att hon obehindrat kan beskriva den engelska överklassens excentriska vanor med en utomståendes blick för oss nutida läsares räkning.
Jessica Fellowes har sinne för historiska detaljer och är, vad det verkar, tillräckligt påläst för att ro iland sitt deckarprojekt: en bok om var och en av de sex excentriska systrarna Mitford. Med den fiktiva Louisa som detektiv. Det blir något att gå och vänta på!
Vill du veta mer om systrarna Mitford kan du alltid låna Cecilia Hagens bok De osannolika systrarna Mitford: en sannsaga. De gick alla sina egna vägar: en av systrarna var kommunist, en annan var kompis med Hitler, en tredje slottsfru, en fjärde gifte sig med fascistledaren Oswald Mosley, nästa var tokig i höns medan Nancy, som figurerar i Mysteriet på Asthall, blev celeber författare.
I september har du möjlighet att lyssna på Jessica Fellowes på Bokmässan! Och ifall du undrar, så är hon brorsdotter till Downton Abbeys skapare Julian Fellowes.