Facklitteratur, Film, Musik, Skönlitteratur

Musikfest i rullning

Publicerat 7 augusti 2013 | Av |

Efterstrech och uppvärmning – musikfesten är i rullning i Göteborg. Vilken musiker som är absolut favorit är en smaksak och en diskussion som kanske aldrig tar slut. Vi kan väl ändå komma överens om att stora namn har och kommer att gästa oss. Sommar, musik och glada människor fyller säkert Slottsskogen även i veckan.

Musikfest hittar du såklart även i läsväg. Varför inte fördjupa dina kunskaper eller frossa lite musikhistoria.  Att biografier exploderat på bokmarknaden under senare år är ett faktum och bland dem kan du hitta mycket intressant.  Hos oss finns både musik att läsa om och lyssna eller titta på.

Med Neil Young: the definitive story dyker du ner i historien om rockikonen och gör en musikresa med soloartisten som huvudled och i sidled hans samarbeten med Crazy Horse, Buffalo Springfield, Crosby, Stills, Nash & Young och hans gröna aktivism och utveckling av Farm Aid. Samtida press, vanliga och ovanliga bilder, och mycket annat levandegör en bit musikhistoria.

Legenden kring Pink Floyd är nästan ett halvt sekel lång och kantad med intriger. Pink Floyd: musiken, människorna, myterna berättar om ett av rockhistoriens största band. Tidlösa verk som Dark Side of the Moon och The Wall skapades av ett band där rivaliteten var stark mellan gruppens medlemmar. En kontroversiell musikresa där individerna lyckats hålla sig relativt anonyma privat men samtidigt blivit ikoner. Roger Waters har ibland kallats för diktator. Vilka epitet som tillskrivs vem kan du bilda dig en egen uppfattning om men en person som tagit sitt arbete på stort allvar är nog en beskrivning som ligger nära sanningen. Roger Waters: the wall live in Berlin kan fungera som en förhandsvisning inför vad som komma skall.

Patti Smith lyste upp scenen i soliga Trädgårdsföreningen för några veckor sedan. Poeten och musikern släpper in oss på livet i Just Kids. Ett stycke musikhistoria om uppväxten och livet tillsammans med fotografen Robert Mapplethorpe i New York. Där får vi även veta hur det var att umgås med flera musik-, konstnärs- och poetlegender då de alla ännu var unga och omedvetna om vilken betydelse de skulle komma att få. Det handlar om ett liv som var fattigt materiellt men inte på konstnärligt skapande, inspiration och kärlek.  Biografin andas symbolism och Pattis poetiska blick och hennes kärlek till Rimbaud gör sig påmind längs berättelsen. I boken fokuseras relationen med Robert M som varit en stor del av musikpoetens liv. Tidsandan är ständigt närvarande och visst blir man sugen på fortsättningen när man läser: ”Det var sommaren då Coltrane dog. Sommaren då Jimi Hendrix satte eld på sin gitarr och Kina sprängde en vätebomb. Det var uppror i Newark och protestmarscher mot Vietnamkriget. Världen stod på tröskeln till en ny tid. Det var kärlekens sommar. Det var sommaren som förändrade mitt liv. Det var sommaren då jag mötte Robert”.

I Göteborg går musikfest och vegetariskt hand i hand. För inspiration och matlust studeras med fördel Vegetariska kokboken: grundbok med över 500 vegetariska recept: raw food, vegankost, lakto-ovo-vegetartisk kost som aptitretare inför helgen och kommande middagar.

Helgens Way Out West har växt sig framgångsrik och välbesökt genom åren. Festivalens egen husfotograf Micke Sandström har i Way Out West: 2007-2010 dokumenterat i bilder. Bläddra och njut!

Power to the beats, som Public Enemy sagt. Musik är en fest för alla sinnen!

 

 

Kommentarer inaktiverade.