Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Fyrväktaren". Bazar förlag.

Mot fyren

Publicerat 9 augusti 2013 | Av |

Berättelsen slutade aldrig dra i mig. Fortsatte framåt, bakåt, slog kullerbyttor men följde sin karta och visste sin riktning. Som att följa ett rep utan att veta vart det skulle leda men ändå känna sig trygg i att det drog åt rätt håll.

Så var det att läsa Fyrväktaren av Jeanette Winterson. Som en saga för vuxna barn med berättarmagi, humor och ett poetiskt språk där varje ord och metafor har sin självklara plats. Fylld av ljus, kärlek och berättelser i berättelsen – tre synonyma fenomen som förutsättning för liv och överlevnad. Med fyrens ljus som riktmärke i mörkret.

Silver föds av en slump, ett resultat av sin mors tillfälliga förbindelse med en strandad sjöman i norra Skottlands lilla karga kuststad Salt. Efter moderns död bestämmer invånarna i Salt att Silver ska bo med den blinde fyrväktaren Pew.

Det har alltid funnits en Pew i Salt. Att vakta fyren har gått i arv genom generationer. Pew berättar historier för Silver som blir kartor att följa i livet. Genom historierna om längtan och rotlöshet undersöker Silver de mörka rum som finns inom oss och vikten av att sträva mot ljuset. Vare sig det är fyrens ljus, kärlekens eller berättelsens.

Pew är en karaktär och en funktion, ett ljus i mörkret i fyren och i Silvers liv. Berättelserna utan början och utan slut, som gått i arv och ständigt berättas, är förutsättningen för livet. Det finns ingen Pew utan sin berättelse. Bland annat finns historien om prästen Babel Dark som lever dubbelliv, förlorar sig själv och sin älskade genom att kuva kärlekens ljus inom sig.

Flera referenser eller allegorier till litterära klassiker finns med och används på ett intressant och omtolkande sätt.

Vill du möta Silver, Pew och de andra kan du låna Fyrväktaren hos oss!

Kommentarer inaktiverade.