Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Andras döttrar" av Amy Gentry. Albert Bonniers förlag.

Mörk historia att sträckläsa

Publicerat 22 augusti 2017 | Av |

Tog den här boken från skyltbordet i bokhandeln. Jag lockades av ett snyggt omslag och texten ”En älskad dotter försvinner. En främling kommer tillbaka.”

Läste den under några regniga dagar. Och som verklighetsflykt är den mycket underhållande, men också ganska obehaglig. Med inre bilder som stannar kvar länge i mitt huvud.

Boken handlar om en familj med två döttrar, Jane och Julie. För åtta år sedan såg lillasystern Jane hur en man smög sig in i deras hus och förde bort Julie under knivhot. Sedan dess har ingen hört av henne, förrän nu. En kväll dyker hon upp utan förvarning. Det skakar om hela familjen.

Berättarna är flera, dels den unga kvinnan som säger sig vara Julie och dels mamman i familjen, Anna. Vi förstår att den unga kvinnan har haft det fruktansvärt, och vi följer henne genom fosterhem, prostitution och destruktiva förhållanden. Men vem är hon egentligen?

I nutid brottas Anna med sin ganska dåliga relation till Jane, och känslorna för Julie.

Även pappa Tom döljer saker som riskerar att avslöjas.

Det finns flera böcker på temat unga kvinnor som försvinner, återkommer, eller inte återkommer. Andras döttrar av Amy Gentry är kanske inte den bästa thrillern/deckaren jag läst på temat. Men den är så mycket mer. Personerna och deras relationer är det som engagerar mig och håller mig kvar i läsningen. Rivaliteten mellan barnen Jane och Julie. Familjerelationerna där pappa Tom lätt umgås med Jane, medan Jane drar sig undan sin mamma Anna. Anna som inte riktigt vet hur hon skall älska sina döttrar. Och så den fruktansvärda skildringen av utnyttjandet i fosterhem och förhållanden där kärleken är allt annat än vacker.

Vill du ha en nagelbitar thriller? Hoppa över den här boken. Vill du ha en thriller med intressanta människor, men med ganska svag spänningsfaktor? Läs Andras döttrar.
För dig som vill ha mer action och brutal spänning med liknande tema:

Hollie OvertonBaby Doll
Karin SlaughterDe vackraste
Anna SnoekstraAvbilden

För dig som gillade Andras döttrar:

Emma ClineFlickorna
Alex MarwoodDen mörkaste hemligheten
Joyce MaynardBerget bakom huset

Kommentarer inaktiverade.