Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Moon Knight - Lunatic" av Jeff Lemire och Greg Smallwood. Marvel.

Moon Knight och Fred Flinta

Publicerat 31 maj 2018 | Av |

Moon Knight och Fred Flinta? Två karaktärer som (med rätta?) glömts bort, men som nu får nytt liv tack vara lyckade ny-lanseringar i bokform. Jonas bjuder på heta tips från den svåröverskådliga amerikanska seriescenen.

Moon knight – Lunatic av Jeff Lemire och Greg Smallwood

Mark Spector, alias Moon knight, vaknar upp iklädd tvångströja på ett mentalsjukhus. Vakterna misshandlar honom och behandlar honom som en våldsam galning. Psykiatrikerna försöker förklara för honom att allt han minns av sina dagar som brottsbekämpande hjälten Moon knight egentligen bara var en psykos. Men kan det verkligen stämma? En av Marvels mer obskyra karaktärer får nytt liv i en smart och snygg serie, skapad av några av den amerikanska serievärldens vassaste pennor.

The Flintstones av Mark Russell och Steve Pugh

Hur många reebots på mossiga franchises klarar vi av egentligen? En ny seriebok om något så ohett som Flintstones, kan det vara nått? Lite oväntat så är svaret: JA! DC comics har plockat upp de gamla Hanna-Barbera-karaktärerna och förvandlat det till en vuxen, intelligent och rolig civilisationskritisk satir. Med humor och uppfinningsrikedom så skildrar serieskaparna hur familjen Flinta konfronteras med nymodigheter som monogami, demokrati, genus, konsumtion och monoteistisk religion. Serien har hyllats av kritiker och i USA har den kallats ”den mest politiskt relevanta serien just nu”.

 

Kommentarer inaktiverade.