Monstret
Det är lite av en standardformulering när det gäller boktips men när jag slår ihop boken ”Monstret” för sista gången uppstår en saknad som dröjer kvar. Trots att berättelsen är mörk och världen den utspelas i är dyster.
Den nya boken av Ane Riel är inte helt olik Kåda. Här begås också kriminella handlingar men grundtonen är mer mytologisk tragedi än deckare, och berättelsen har lätt övernaturliga inslag.
Monstret utspelar sig i en gammal värld, i ett namnlöst land, kanske det forna Jugoslavien.
Det börjar med att en ung man, Leon, gömmer sig efter att något har gått väldigt fel. Först på slutet av boken får man veta precis vad det är men man kan tidigt ana vad som hänt. Leon är obegripligt stor och muskulös, en riktig kraftkarl, men mentalt är han som ett litet barn. Han älskar mjuka och pälsiga djur men klämmer oftast ihjäl dem med sina ivriga, alldeles för starka händer. Så här börjar han själv berätta:
Det är faktiskt lite irriterande att jag bara råkar ha ihjäl dem sådär. Det är ju inte precis för att de är farliga. Det är bara så mysigt att gosa med dem. Och så är de så små att man ka ha dem i fickan. Tycker du också om möss?
Den enda som verkligen känner honom och tycker om honom är Mirko, och de två vandrar från gård till gård och får arbete och mat så att de kan hanka sig fram.
Och det är Mirko är huvudperson i långa tillbakablickar som leder fram till det där otäcka. Mirko blir som mycket ung huvudlöst förälskad i dottern på grannens gård, Danica. Hon är en ung kvinna och han är fortfarande bara ett barn. Men han får hjälpa till där på gården och får möjlighet att beundra Danica på avstånd.
Danica själv är vacker, vild och självständig. Hennes gamla döva mamma behöver hon inte ta så mycket hänsyn till och en läkare har sagt att hon inte kan bli gravid så ett av hennes nöjen är att ta sig olika älskare. Det är först när hon träffar Karl, en stor och maskulin man som blir galen i henne, som allt förändras. Men det är början till en katastrof som kommer ödelägga många liv.
Handlingen påminner om John Steinbecks Möss och människor för den som läst den, och Ane Riel berättar själv i ett efterord att hon inspirerats av klassikern.
Här får man en längre berättelse med mer bakgrund, stor passion, ett stråk av saga och något storslaget och filmiskt över alltihop.