Facklitteratur

Mitt himla liv

Publicerat 8 april 2011 | Av |

En självbiografi om den kände ”Allhelgona-prästen” Olle Carlsson.
Han har lyckats med det som alla präster drömmer om, nämligen att dra fulla hus till Allhelgonakyrkans enkla söndagsgudstjänster.

Det började med en liten grupp människor som bildat en samtalsgrupp i Allhelgonakyrkan i Stockholm. Där var Olle Carlsson med och så småningom beslutade man att fira en enkel mässa dit alla kunde komma.

Mässan utformades utifrån en enkel kristen mässa, men de moment som man kände sig främmande för valdes bort. Det fanns heller inget krav kring konsensus kring hur man skulle tro, utan mässan skulle firas med tolerans, öppenhet och respekt för varandras gudsbilder som ledstjärna. Allhelgonamässan firades första gången vintern 97-98.

Men vägen dit har varit lång och krokig för Olle Carlsson, kantad av personliga misslyckanden och svåra alkoholproblem. Han skriver verkligen ärligt och rakt om alla problem han har haft att brottas med.

Boken Mitt himla liv börjar med ett mycket passande citat:

”Om ni förundras över mina andliga insikter så beror de inte på mitt fläckfria och heliga liv utan på min rika erfarenhet av synd”.
S. Kierkegaard

Missbruket fick givetvis konsekvenser för alla i hans närhet. Framför allt skriver han om skammen och skulden till sina barn, men det var också barnen som gjorde att han till slut tog tag i missbruket och blev nykter alkoholist.

Olle Carlsson föddes i ett frireligiöst hem, så tron har han haft med sig i alla skeden av livet och hans tro har växt och djupnat, mycket tack vare att han orkade ta itu med sitt missbruk och vad som var orsaken till att han drack för mycket. I den här boken berättar han öppenhjärtigt om hela sin livsväg fram tills nu.

Idag är han Kyrkoherde i Katarina församling i Stockholm och om någon vill veta mer om hans kristna tro, så kan man även läsa hans första bok Kristendom för Ateister.

2 svar till “Mitt himla liv”

  1. Hej!
    Så himla ! modigt att våga omfamna sina båda sidor och möta sin skam som man ofta ofrivilligt burit med sig. Får väl läsa den för att få råd att bli av med mitt ”beroende” = andras medgivande för att duga..