Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Mitt bland stjärnor". Lilla Piratförlaget.

Mitt bland stjärnor

Publicerat 7 juni 2016 | Av |

Hur har allt blivit till? Det kan man verkligen fundera över. Ska man svara ett litet barn som frågar får man inte glömma bort humorn och poesin!

I bilderboken Mitt bland stjärnor dras vi in i skapelsens stora samhörighet som livet är. Lotta Olsson (text) och Olof Landström (bild) har gjort en kongenial bilderbok om livets uppkomst och allt som lever och andas.

I begynnelsen var mörker, tystnad och kyla. I det stora blå svävar en liten vattenboll på ett alldeles lagom avstånd från solen. Här vill livet ta plats! Allt börjar med de små djuren i oceanen. Men det krävs att någon liten vattenvarelse drömmer och vill något mer. Snart, eller rättare sagt efter eoner av år, krälar vattendjuren upp på stranden och så börjar det myllra och växa.

Hur olika ter sig inte våra livsvillkor? Försök att förklara kossans existens för sjöhästen!

Träden på savannen anar
ingenting om frusna granar.
Knappast någon sjöhäst tror
på en värld där det bor kor.

I boken finns många intressanta trådar att fiska upp. Som att varje varelse har sitt eget universum, samtidigt som allt hör samman. Hur skall myran och musslan förstå varandras existenser, när de tror att deras värld är allt? Svaret blir att de nog inte bryr sig. Och när man är en oföding vet man precis hur livet är. Varmt, mysigt och vått. Men så föds man och hur hade man kunnat ana? Allt vidgas, världen blir en annan och så mycket större. Vad kan man egentligen veta? Det finns alltid så mycket mer än man kan föreställa sig!

Om nu boken har ett budskap så är det att måttstockar och värderingar inte nyttar något till:

Allt som föds är alltid först.
Allas värld är alltid störst.

Men människan har en fantastisk tillgång. Hon kan måla i ord. Och det är också en del av skapelsen, varken mer eller mindre.

Nu skall man inte luras att tro att det är svårt att läsa på vers. Orden faller så naturligt att rimmen känns självklara. Text och illustrationer sjunger ihop sig på ett underbart vis och Olof Landströms bilder är små konstverk.

Jag måste erkänna att skapelseberättelsen enligt Lotta Olsson och Olof Landström gjorde mig lite tårögd. Det tycks ha förstått allt utan minsta lilla pekpinne eller religiös hostning. Läs, njut och samtala!

Mitt bland stjärnor ingår i en av våra bokpåsar för högläsning. Läs mer om projektet läs ♥ högt här!

Kommentarer inaktiverade.