Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Mistlar och mord". Wahlström & Widstrand förlag.

Mistlar och mord

Publicerat 16 december 2016 | Av |

Vad sägs om en mysig pusseldeckare med julmotiv en kulen vinterkväll?

Mistlar och mord: fyra julmysterier av PD James ges nu för första gången ut i svensk översättning av Ulla Danielsson. I två av novellerna figurerar PD James trogna spårhund och en av mina favoritpoliser, nämligen Adam Dalgleish vid Scotland Yard. Han är lika skarpsinnig som vanligt, om än en yngre upplaga än den vi känner från Yttersta domen eller I mördarens rum och heller inte så hög i rank, som i dessa böcker.

Stämningen är rena rama Agatha Christie! Engelska herrgårdar, sprakande brasor i öppna spisar, familjeporträtt, luggsliten bekvämlighet, kannor med te, husor, kokerskor, röda telefonkiosker, präster, korpulenta cyklande konstaplar och lik i bibliotek samsas om utrymmet i tre av novellerna. Den fjärde sticker av; den utspelar sig i Londons mer ruffiga kvarter. Mordoffren är i vanlig ordning utomordentligt osympatiska.

Det rör sig om anspråkslösa och gammaldags charmiga berättelser. Alla fyra bjuder som sig bör på en liten oväntad knorr på slutet. Språket är som alltid välformulerat hos PD James.

”Deckardrottningen” hann ge ut inte mindre än nitton deckare, en självbiografi och en bok om deckargenren, innan hon gick bort 2014. Den nya samlingen Mistlar och mord: fyra julmysterier kan betraktas som en julklapp till alla som tycker om hennes deckare.

Låna gärna ljudboken och låt Katarina Ewerlöfs uppläsning förgylla din tillvaro medan du förbereder julen med bakning, julklappsinslagning och pyntande av granen!

Kommentarer inaktiverade.