Arrangemang, Blogg, Skönlitteratur

Tomas Tranströmer. Foto: Yanan Li

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Minnesprogram om Tomas Tranströmer

Publicerat 12 maj 2015 | Av |

Söndagen den 17 maj anordnar Stadsbiblioteket ett minnesprogram för Tomas Tranströmer. Musikern Ola Sandström har tonsatt Tranströmers dikter, litteraturprofessor Eva Lilja tar oss på en resa genom Tranströmers liv och programmet avslutas med Kennet Klemets att läser ett urval av sena dikter.

Gitarristen, kompositören och sångaren Ola Sandström kommer likt Tranströmer från Västerås och fick en personlig relation till poeten. Om arbetet med tonsättningarna säger Ola så här:
– På samma sätt som dikten ibland strävar mot ett ouppnåeligt mål att bli till musik, lika ouppnåeligt kan det kännas att göra en tonsättning till ett med dikten. Därför har jag i många fall sjungit dikterna improviserat och lagt till harmonier och ackompanjemang i efterhand. På så sätt har musiken anpassat sig efter texten. I andra fall har jag jobbat utifrån stämningar och ackordsföljder som understryker min egen musikaliska upplevelse av dikten.

Ola Sandström har med sig kontrabasisten Petter Eriksson. Här kan du lyssna på skivan Eldklotter, där dikter tonsatts.

Minnesprogrammet följs av en föreläsning av Eva Lilja, professor i litteratur, och hennes personliga möten med Tranströmer, 50-talsdikten han landade i och grälet 1966 om Klanger och spår.
Därefter läser Kennet Klemets ett urval av Tranströmers sena dikter.

Kommentarer inaktiverade.