Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Metro 2033". Coltso förlag.

Metro 2033

Publicerat 5 augusti 2016 | Av |

Händelserna tar sin början i framtidens Ryssland, närmare bestämt år 2033. Ett kärnvapenkrig har splittrat sönder landet och den farliga radioaktiva strålningen är ett faktum.

Världen har gått under och jordens yta är obeboelig. De kvarlevande människor som var bosatta i Moskva har gått under jorden och bosatt sig i stadens metro. Där har samhällen och infrastruktur byggts upp. Samtidigt har den apokalyptiska katastrofen skapat fasansfulla varelser som lurar i mörkrets tunnlar och sätter ständig skräck bland människorna. Kampen om mat, elektricitet och en någorlunda trygg fristad fortsätter ständigt mellan människorna och skapar misstänksamhet och misstro bland alla.

Vi får följa en ung man som ger sig ut på ett uppdrag långt bort från sitt hem. Vägen till destinationen är lång och farlig. Det sägs att man inte vet vad som egentligen finns i tunnlarna och skräckhistorier och myter går bland befolkningen. Detta har gett upphov till så kallad tunnelskräck. Metrons tunnelbanesystem är en labyrint vilket har bidragit till att en del av människorna gått vilse medan andra har försvunnit spårlöst.

Metro 2033 den sista tillflykten (2009) är en dystopisk sci­ence fiction bok som både innehåller skräck och spänning. Boken är en spännande bladvändare som tar dig med på en resa i underjordens metropol. Historien bakom boken bygger på myter från Ryssland om en underjordisk stad som finns beläget i Metrons tunnelbanesystem som var tänkt att fungera som ett skyddsrum vid krig.

Författaren som har skrivit Metro 2033 heter Dmitrij Gluchovskij är en rysk författare och journalist. Det finns en uppföljning på Metro 2033 som heter Metro 2034 försvaret av Sevastopolskaja (2011). Gluchovskij har sedan gjort det möjligt för andra personer att kunna fortsätta med egna berättelser som bygger på metroböckerna genom att skapa ett forum på nätet. Dessa berättelser kallar man för fanfictionböcker. Resan till ljuset är  en fanfictionbok och är skriven av författaren Andrej Djakov. Boken kan ses som en fortsättning efter metroseriens händelser.

Den tredje ”vanliga” delen som heter Metro 2035, blev utgiven förra året i bokform på originalspråket ryska. Det finns än så länge inte utgiven på svenska. Det finns också ett tv spel som är baserat på boken Metro 2033, den finns att låna på biblioteket.

Jag har länge velat läsa Metro serien, sedan böckerna kom ut. Jag blev mycket positivt överraskad när jag började läsa den första delen. Den här boken är perfekt för regniga sommardagar när man vill krypa upp i soffan under en filt, men det fungerar för den delen alldeles utmärkt en solig sommardag också. Jag kan knappt bärga mig tills jag kan börja med tvåan.

//Paula Jonsson, vikarie på Stadsbiblioteket på avdelningen för skönlitteratur, konst och musik

 

Kommentarer inaktiverade.