Mer än romaner
Väldigt ofta när jag berättar att jag är bibliotekarie så får jag reaktionen att jag måste läsa mycket och att jag måste ha läst litteraturvetenskap under utbildningen.
Men egentligen innehåller ju ett bibliotek minst lika mycket facklitteratur som romaner! Det glömmer man lätt. Så även om de flesta som arbetar på bibliotek läser mycket på fritiden är det inte självklart att de har läst litteraturvetenskap eller ens att de läser övervägande romaner. Det kan lika gärna vara böcker om historia, politisk debatt eller biografier som ligger högst i boktraven hemma.
Ordet ”facklitteratur” låter kanske lite tråkigt men det kan ju innebära nästan vad som helst.
Ett sätt att komma igång med spännande facklitteratur är att kolla in pocketfaktahyllorna som man ser så fort man kommer upp för trappan på plan 1. Där står populär facklitteratur huller om buller i pocketform, perfekt för en tågresa till exempel. Här kan man hitta spännande människoöden, historiska händelser, ”självhjälpsböcker”, sluta röka-böcker, debattböcker om matindustrin, utvecklingsländernas ekonomi, kriminaliteten i Sverige och mycket mer.
Man kan läsa Spelet av Neil Strauss. Den handlar om hur han är en osäker kille som aldrig får några tjejer innan han går med i ett slags raggningssällskap och blir expert på att flirta. Strauss är nöjesjournalist och skriver fantastiskt underhållande vad man än tycker om hans metoder. Det handlar om relationer och attraktion och kanske underligt nog allra mest om manliga relationer. Många av killarna i sällskapet är måttligt intresserade av att skaffa en flickvän men drivs av en lust att hävda sig inför de andra.
Man kan läsa Äkta vara av Mats-Eric Nilsson om vad det vi äter egentligen består av. Sida upp och sida ner av olika tillsatser och i princip ingenting som man trodde var naturligt är det. Var man än köper sitt bröd är det framstressat och snabbjäst, fullproppat med konserveringsmedel som inte behöver vara där. Det är en ögonöppnare att läsa men samtidigt lite deprimerande. Man blir en mer medveten konsument efteråt och läser noggrant på alla förpackningar i alla fall!
Eller så kan man slå till och läsa klassikern No logo av Naomi Klein. Boken kom redan 2002 och var väldigt omtalad då. Men den är fortfarande aktuell. Den handlar om de stora märkesföretagen som Coca Cola och Nike och hur de bär sig åt för att bli ikoner som köparna dyrkar, samtidigt som slavfabrikerna där själva produkterna tillverkas är helt utan logotyper. Spekulativt bok utan ordentlig research tycker vissa, andra menade att Klein själv gick i fällan att tro att de fattiga länder där produkterna framställs aldrig skulle kunna resa sig och ta makten själva (Vi vet ju hur det gått för Kina sen boken skrevs). Tänkvärt, vasst och underhållande skrivet är det hur som helst.
Det är bara de allra populäraste fackböckerna som blir pocketböcker så här kan man hitta det som handlar om omtalade fenomen och som är extra underhållande skrivna.
Missa inte pockethyllorna på 300m2 också! Där har vi köpt in massor med härlig faktapocket.