Tillbyggnaden

Logotypen för Stadsbiblioteket 300m2.

Stadsbiblioteket flyttar in på Södra Hamngatan

Publicerat 21 november 2011 | Av |

Nu förbereder sig Stadsbiblioteket Göteborg inför sin stora ombyggnad och öppnar den 27 november en filial mitt i affärsstråket. Det blir en servicestation med ett litet urval skönlitteratur, populärfack, tidskrifter, film och musik.

Via internet kan du från december beställa allt som finns på övriga bibliotek i Göteborg, till det lilla biblioteket på Södra Hamngatan och passa på att hämta och lämna låneböckerna när du byter spårvagn eller lördagsshoppar.

Stadsbibliotekets planerade om- och tillbyggnad innebär en stängning av det stora biblioteket på Götaplatsen under två år. Enligt den preliminära tidplanen stängs Stadsbiblioteket sent första kvartalet 2012. Målet är att alla böcker och annan media under tiden ska finnas på stadsdelsbiblioteken och på några tillfälliga filialer som drivs av Kulturförvaltningen. Stadsbiblioteket – 300m2, som biblioteket på Södra Hamngatan heter, är det första av dessa filialer och har fått sitt namn efter sin storlek.

Stadsbiblioteket med sina två bokbussar ingår i Kulturförvaltningen. Tillsammans med stadsdelarnas bibliotek har man ett nätverk, som ger göteborgarna tillgång till böcker, film och musik oavsett var man bor och vilket bibliotek man använder.

Att placera ett bibliotek i anslutning till en av kollektivtrafikens stora knutpunkter är från början ett politiskt önskemål. Folkpartiet har skrivit motioner i frågan och det stämmer också mycket väl med majoritetens vilja att öka användandet av kollektivtrafiken.

– De flesta göteborgare bor inte inom Vallgraven och kommer inte att ha Stadsbiblioteket 300m2 som sitt kvartersbibliotek, men med läget mitt emellan Brunnsparken och Drottningstorget ska det kunna bli ett komplement till hemmabiblioteket, konstaterar Christina Persson, bibliotekschef på Stadsbiblioteket.

– Många har inte varit på biblioteket sedan de studerade eller sedan barnen var små och kommer nu att nyupptäcka bibliotekens innehåll och service, hoppas Christina Persson, och är säker på att läget vid Brunnsparken kommer att locka många göteborgare att börja använda biblioteken igen.

Biblioteket på Södra Hamngatan är på totalt 300 kvadratmeter och jämför man det med det stora Stadsbiblioteket på 9000 kvadratmeter, så förstår man att utbudet blir litet. Målet är att det som trots allt får plats ska vara en mix av det besökarna förväntar sig och överraskande lite smalare titlar.

Fakta:

 • Stadsbiblioteket ingår i Kulturnämndens ansvarområde.
 • Stadsbiblioteket har idag 1,2 miljoner besök per år
 • Stadsbiblioteket har idag ca 1,3 miljoner utlån per år.
 • Det 9000 m2 stora biblioteket är byggt 1967 och ska renoveras och utökas med ytterligare 3000 m2 och beräknas nyinvigas första kvartalet 2014.
 • I Göteborg finns ytterligare 24 bibliotek och dessa är organiserade under stadsdelsförvaltningarna och dess nämnder.
 • Stadsbiblioteket 300m2 kommer att följa affärernas öppettider:
  måndag-fredag 10-19 och lördag-söndag 11-17.
 • Bibliotekslokalen ligger på Södra Hamngatan 57.

För mer information kontakta:

Madeleine Bergmark (enhetschef)
Tel:031-368 34 05
E-post: madeleine.bergmark@kultur.goteborg.se

Christina Persson (bibliotekschef)
Tel: 031-368 33 47
E-post: christina.persson@kultur.goteborg.se

8 svar till “Stadsbiblioteket flyttar in på Södra Hamngatan”

 1. Fick reda på idag om 300m2 och tog ett tåg tidigare till jobbet så jag hann in. Kanonbra.

 2. Spännande nytt bibliotekskoncept! Finner att jag ofta tittar in när man har vägarna förbi, på ett helt annat sätt än på de stora dammiga biblioteksvarianterna!

 3. Varför finns inget telefonnummer på hemsidan?

  Varför lämnas inget telefonnummer på det stängda huvudbibliotekets telefonsvarare?
  Varför finns inget telefonnummer på Eniro?

 4. Hej! Telefonnumret till Stadsbiblioteket 300m2 är 031-368 33 33 och webbplatsen hittar du på http://www.goteborg.se/300m2. Om du söker på Stadsbiblioteket och Göteborg på Eniro så får du sedan upp 300m2:s telefonnummer genom att klicka på Visa fler kontaktuppgifter. Däremot kan jag inte svara på rak arm om Stadsbibliotekets telefonsvarare, jag ska undersöka detta.

 5. Hej!
  Vad konstigt att länken inte fungerade för dig, nu när jag klickar så kommer jag till rätt sida. Öppettiderna är: mån-fre 8-19.30 och lör-sön 10-17. Jag publicerar länken igen till 300m2:s webbplats och hoppas att det fungerar bättre för dig: http://www.goteborg.se/300m2