Barnböcker, Skönlitteratur

Detalj ur "Ina och trädandarna". Alvina förlag.

Mattelektion i naturen

Publicerat 11 september 2013 | Av |

Göteborgsförfattaren och tecknaren Jessica Berglund har precis gett ut en ny bilderbok tillsammans med Caroline Röstlund. ”Det är extra roligt för det är min första riktiga bilderbok”, säger hon.

Ina sitter i klassrummet. Det är mattelektion och fröken skriver på tavlan: 1 X 3=3, 2 X 3=6, 3 X 3=9. De andra barnen i klassrummet räknar flitigt i sina matteböcker. De är koncentrerade och har struktur i sitt räknande. Men i Inas mattebok är det tomt. Inga tal är uppställda i kolumner som hos de andra barnen. Istället för att räkna det som fröken har gått igenom på svarta tavlan sitter Ina och drömmer samtidigt som hon tittar ut genom fönstret. Där ser hon blåmesarna som sitter i trädet utanför och då känns det naturligt för Ina att räkna hur många blåmesar som trädet rymmer.

Snart blir det rast och Ina är blixtsnabb med att komma ut på skolgården. I en dunge på skolgården finns ”hennes” träd och där bor trädandarna Hassel, Syren och Vide. Det är de Ina har längtat till då hon suttit i klassrummet. Och vi kan lätt förstå varför. För utseendemässigt ser dessa trädandar ut som en blandning mellan grodor och punkare. De rör sig självsäkert när de klättrar i träd eller de kryper på marken. Riktigt häftiga ser de ut! Klart att Ina gillar att hänga med på deras upptåg!

Med dem pratar Ina ett språk som kallas för trädandespråket. Trädandarna blir som en förbindelselänk mellan Ina och naturen och de hjälper henne också att tänka i matematiska termer. För när hon letar skatter till dem är det så viktigt att det blir rättvist. Lika många smultron eller kastanjeskal måste det vara till var och en av dem; Hassel, Syren och Vide.

Ina är en kavat tjej klädd i jeans och storblommig röd munkjacka. I sin ryggsäck plockar hon ned sina strandfynd som hon gör på sin utflykt tillsammans med trädandarna. Till bäcken beger de sig och ut på flotten bär det i väg. Det går undan så till den milda grad att Syren blir sjösjuk. Till slut når de land igen och fortsätter sin utflykt på berget där det växer violer.  Men underbart är ju kort och snart gör sig verkligheten påmind.

Det visar sig lite senare att någonting har hänt med Ina efter utflykten med trädandarna. Något riktigt bra… När hon är tillbaka i klassrummet visar hon för sin fröken alla de fynd som hon har samlat i sin ryggsäck. Med hjälp av bär och växtdelar kan Ina nu äntligen fylla sin mattebok med siffror. Prydligt och systematiskt formar hon siffrorna med sin penna och fröken säger förtjust: ”Det här är ju treans gångertabell”. Och Ina är jätteglad. För det verkar som om fröken också kan trädandarnas språk!

Låna bilderboken Ina och trädandarna av Caroline Röstlund och Jessika Berglund på Göteborgs Stadsbibliotek!

 

Kommentarer inaktiverade.