Film, Skönlitteratur

Malala – en ny Benazir Bhutto?

Publicerat 16 juni 2014 | Av |

I Jag är Malala berättar Malala om livet i Pakistan – om ett drabbat land men också om ett land med ett sagans skimmer.

En hel värld förfärades när den pakistanska skolflickan Malala föll offer för talibanernas kulor då hon på väg till skolan blev skjuten i huvudet. Syftet att tysta henne misslyckades totalt. Malala har sedan mordförsöket bland annat talat om flickors rätt till utbildning i FN och blivit nominerad till Nobels fredspris.

För närvarande befinner sig familjen Yousafzai i säkerhet i Birmingham, där Malala fått den sjukhusvård som gjort att hon mirakulöst nog kunnat återhämta sig. Malalas hemlängtan är enorm och barndomen i Pakistan har i hennes bok Jag är Malala fått ett sagans skimmer över sig, trots att hemlandet i många stycken framstår som fruktansvärt.

Till skillnad från pakistanska fäder i allmänhet har Malalas far på alla sätt uppmuntrat sin dotters vetgirighet och stöttat hennes ambitioner. Han är rektor i hemlandet, medan Malalas mor är analfabet. Hon kunde därför inte läsa de kärleksdikter som Malalas far sände henne under förlovningstiden.

Malalas bok ger god inblick i Pakistans – i synnerhet den norra regionen Swats – historia, religion och sedvänjor, men även i hennes egen släkts historia. Swat har drabbats hårt, inte bara av talibanernas intåg utan också av översvämningar, jordbävningar och inbördeskrig.

2008 förbjöd man flickor att gå i skolan. De som trotsade förbudet riskerade att få syra kastad i ansiktet. Skolor sprängdes och människor avrättades godtyckligt för minsta förseelse. Skräckvälde och korruption rådde och bland de få som vågade protestera var Malala och hennes far. Så fick de också betala ett högt pris för detta.

Störst behållning får du kanske om du lyssnar på den engelska ljudboken där Malala läser inledningen. Resten av boken läses av Arche Panjabi, som låter förvillande lik Malala själv. Du kan också välja talboken (om du har talbokskort), den tryckta boken på svenska eller engelska eller låna e-boken.

Passa också på att låna Den gröna cykeln, där Malala har en systersjäl i filmens huvudperson.

Kommentarer inaktiverade.