Skönlitteratur
Magic Love Pixie av Sofia Stenström

Omslag till "Magic Love Pixie" av Sofia Stenström. Norstedts förlag.

Magic love Pixie

Publicerat 28 februari 2020 | Av |

Sofia Stenström är en av tre som framträder den 6:e mars hos oss. Läs hennes roman Magic Love Pixie, en berättelse om Nadja, mamman och Demonen.

Magic Love Pixie av Sofia Stenström är berättelsen om Nadja vars mamma tidigt gått bort i cancer och som är djupt saknad. Titeln är hämtad från pop-kulturklichén “The Manic Pixie Dream Girl” uppkallad av kritikern Nathan Rabin om bland annat Kirsten Dunst i filmen Elizabethtown för att beskriva en bubblig, glad, tokrolig tjej som livar upp män utan att ha något eget känsloliv eller moget förhållningssätt till livet.

Berättelsen börjar hos modern, med det inledande citatet “i begynnelsen var ordet och ordet var hos mamma och ordet var mamma. I begynnelsen var jag omsluten av mammas ord.” Mamma med sin stora rosasminkande mun och villkorslösa varma kärlek. I mammavärlden finns mormor och moster. De kallar sig spiritister som anser att inget liv försvinner för att en dör, de förnekar döden samtidigt som de är besatta av den. Som barn tröstas Nadja av tanken att livet går igen, en slags själavandring. “Allt går runt i en skimrande cirkel, att livet är okränkbart, utbytbart och evigt”. En idyllisk kvinnovärld om inte döden kommit och lämnat Nadja kvar med sin stora sorg och tröstlöshet.

Nadja hankar sig fram, arbetar i mataffär om dagarna och på kvällarna packar hon hallucinogena svampar i påsar.

Magic Love Pixie är Nadjas gränslösa alter ego-namn, den roll hon intar när hon äntrar klubbarna i Stockholmsnatten, och det gör hon i stort sett varje natt. På en bar träffar hon Demonen, en äldre dominant man som älskar unga kvinnor, sex blir den sammanhållande länken. Det finns många exempel i litteraturen på samma tema; sårbar ung kvinna träffar äldre ful gubbe, offer och förövare. Lolita av Vladimir Nabokov är ett exempel.

Men i Sofia Stenströms version läser jag inte in något offer i den bemärkelsen. Det förefaller som om Nadjas oerhörda längtan efter kärlek och tröst ses leda mot en avgrund som hon likt ett oskyldigt djur är för skör för att kunna hantera på egen hand – men väl där lyckas Nadja omkullkasta klichén – kvinnan som offer. Hon lyckas på ett starkt psykologiskt plan visa att makt inte behöver handla om att utöva makt. En psykoanalytisk thriller – och det gör Magic Love Pixie till en stark roman och en kvinnas oerhörda längtan efter kärlek och vad som driver hennes begär.

Det här är Sofia Stenströms romandebut, hon har tidigare skrivit dikter Venus Vanish 2005 och Klockan ciao 2007. Hon har också översatt författaren Elfriede Jelinek och Hans Fallada.

Kommentarer inaktiverade.