Barnböcker
Detalj ur omslaget till "Ärtan går luciatåg". Natur och kultur.

Detalj ur omslaget till "Ärtan går luciatåg". Natur och kultur.

Lusse Lelle

Publicerat 13 december 2011 | Av |

Lucia? Tomte? Tärna? Pepparkaksgubbe? Stjärngosse? Vad är egentligen bäst att vara i luciatåget?

När jag var liten ville jag aldrig vara Lucia. Jag ville mycket hellre vara en tärna med en massa glitter, en glad tomte eller en käck pepparkaksgubbe. Det är faktiskt inte särskilt lätt att välja vad man ska vara i ett luciatåg – allt verkar roligt!

Och så där är det för Ärtan i den fina bilderboken Ärtan går luciatåg av Ulrika Sundström. Det ska vara luciatåg på Ärtans dagis och nu ska Ärtan välja vad hon vill vara. Ska hon vara Lucia? Pepparkaksgumma? Tomte? Tärna? Kanske en ängel? Eller en lussebulle? Lussebullar är ju jättegott! Det är alltid svårt att välja i livet och alla som har umgåtts med barn vet  att det inte är direkt enklare att välja när man är liten. Ärtan kan verkligen inte bestämma sig. Som tur är så han hon en jättesnäll pappa som packar ner alla luciakläderna när det är dags för luciatåg.

Ärtan går luciatåg är en charmig berättelse om att försöka bestämma sig. Den har supergulliga illustrationer av Amanda Eriksson. Detta är den perfekta bilderboken att läsa medan man smaskar på en pepparkaka och väntar på luciatåget.

Ett svar till “Lusse Lelle”