Barnböcker, Film, Skönlitteratur

Lucka 5 – Julkalendern 2010

Publicerat 5 december 2010 | Av |

Julkalendertips från en bilderboksförfattare! Dagens julkalenderlucka bjuder på talande leksaker, porslinskaniner och en docka med en växande näsa.

Dagens julkalendertipsare är illustratören och barnboksförfattaren Catarina Kruusval. Catarina har bland annat skrivit och illustrerat bilderböckerna om Ellen och Olle och om Fina och alla djuren. Oerhört vackra och fina bilderböcker! Här kommer Catarinas tips till er:

Edward Tulanes fantastiska resa är den bok som först dyker upp i minnet. Det var en stor upplevelse både i berättelse, bild och i typografi. Helt enkelt en enormt gripande och vacker bok. En annan bok jag kommer att tänka på är min gamla bok om Pinoccio, illustrerad av Roberto Innocenti. Innocenti  gör fantastiska bilder och jag vet inte hur många gånger jag bläddrat i och inspirerats av den boken.

En favorit bland mina egna små bokalster, är boken om den lilla tomten som bor I ett hus vid vägens slut …” om man nu får komma dragandes med egna favoriter.

Vill du ha ett filmtips så måste jag ju helt enkelt välja Toy story 3 som jag råkade se under en flygresa. Den var var jättebra!  Så bra att jag måste se den igen i det riktiga filmformatet. På bio!

En annan gammal filmfavorit är Kalle och chokladfabriken. Det enda felet med den filmen är att jag sett den så många gånger att det måste gå lååååång tid innan jag ser den igen.

En vuxenfilm jag verkligen minns är Tigern och snön av och med Roberto Benigni. Men så älskar jag verkligen Benigni, det kanske är en förutsättning för Tigern och snön.

Vill man läsa något av Catarina Kruusval själv så här i juletider så passar det  utmärkt att läsa bilderboken Egon och julgubben! Fler böcker av Catarina Kruusval på biblioteken i Göteborg.

Kommentarer inaktiverade.