Arrangemang
Ett bläckfiskmonster smyger fram bakom en byggnad på Götaplatsen i Göteborg.

Illustration för Stadsbiblioteket Göteborgs Lovecraftfestival 2015. Ill: Joakim Hanner

Lovecraftfestival i Göteborg

Publicerat 27 september 2015 | Av |

Cthulhu har vaknat och bringar skugga över Götaplatsen. Välkommen till en 9 dagar lång och fasansfull hyllning till kultförfattaren H.P Lovecrafts skräckvärld. Festivalen pågår lördag 14/11–söndag 22/11 på Stadsbiblioteket Göteborg. En kompott av skräckmusikal, brädspel, improvisationsteater, föreläsningar, skräckfilmsworkshop och mycket mer!

”Det som har höjt sig kan sjunka, och det som har sjunkit kan höja sig. Vidrigheten väntar och drömmer i djupet, och fördärv sprider sig över människans sönderfallande städer.” Call of Cthulhu (1928)

För ungefär 90 år sedan satte sig en man vid namn H.P Lovecraft vid sitt skrivbord i Providence på den Amerikanska östkusten och diktade upp historien om en gigantisk uråldrig bläckfiskvarelse som slumrar på havets botten. Dess namn är inte ämnat att uttalas av en mänsklig strupe, men bland de dyrkare som fortfarande tillbeder denna uråldriga styggelse viskas det om den store Cthulhu som ska bringa död och förödelse då hen vaknar ur sin slummer.

1928 publicerades den märkliga skräcknovellen Call of Cthulhu i den amerikanska science fiction-, skräck- och fantasytidskriften Wierd tales. Den novellen, tillsammans med Lovecrafts övriga produktion av noveller, skulle ge ett osannolikt eko in i framtiden. Men under sin livstid var Lovecraft varken särskild berömd, läst eller framgångsrik och när han dog i cancer 1937 så var han ensam och fattig.

Det finns något i Lovecrafts mytologi-liknande visioner som tycks utgöra en tidlös lockelse på oss läsare; beskrivningar av bortglömda kusliga civilisationer, begravna monstruösa städer, slumrande gudar som väntar på en våldsam återkomst och de svindlande kosmiska perspektiven där vår tidsuppfattning blir meningslös. Saker bortom människans ynkliga fattningsförmåga. Lovecrafts ryktbarhet och kultstatus växer sakta under andra halvan av 1900-talet; en långsam process där fantasterna håller hans arv och verk vid liv i en subkulturell miljö.

Idag läses hans noveller världen över och hans texter kommer ständigt ut i nyutgåvor och det kan konstateras att hans författarskap har utövat ett stort inflytande på den moderna skräcklitteraturen. Men det stannar inte där; 2015 så spelar vi brädspelen och dataspelen baserade på hans skräckvärld, vi läser de otaliga serieadaptionerna som gjorts av hans verk, vi lyssnar på Total Lovecraftian armageddon av metalbandet Paganizer, vi kanske till och med dricker vårt kaffe ur en Lovecraftmugg, har på oss Arkham asylum-t-shirten och ger Cthulhu-gossedjur till våra barn.

Lovecraft har blivit ett fascinerande pop-kulturellt fenomen som fortfarande omgärdas av en påtaglig subkulturell mystik. Hans bloddrypande skräckbyggen inspirerar ständigt nya beundrare att skriva fan-fiction, skapa konst och musik. Flera teatergrupper runt om i Sverige (bland annat Unga Dramaten i Stockholm) har gjort teater och musikal baserat på hans noveller.

Stadsbiblioteket firar denna litteraturförankrade gräsrotsrörelse med en 9 dagar lång festival. Välkommen ner i avgrunden.

”Svimfärdig och flämtande tittade jag på detta gudlösa Erebus av jättelika giftsvampar, spetälsk eld och slemmigt vatten, och såg det mantelklädda myllret forma en halvcirkel runt den flammande eldstoden …” The festival (1923)

Program

Vernissage och cosplay

Lördag 14/11 Dynamo kl 14–17
Vi inviger festivalen med ett skräckinjagande vernissage i Dynamos mörka hålor. Elever från estetiska linjer runt om i Göteborg har skapat skräckmotiv som får blodet att frysa till is. Konstutställningen hänger under tre veckor och kan besökas under bibliotekets ordinarie öppettider.

Filmen The call of Cthulu rullar och sätter skräck i alla som vågar besöka festivalen och det bjuds också in till ett skräckinspirerat COSPLAY! Kom hit i era mest obehagliga, nervkittlande och skräckinspirerande skapelser och skräm upp varandra.

Brädspelsdag

Söndag 15/11 Dynamo kl 11–18
Spelföreningen SARZ guidar oss igenom de bästa Lovecraft-spelen så som Arkham horror, Eldritch horror och Elder sign. Passar både den erfarne spelaren och den nyfikne nybörjaren.

H.P. Lovecraft – Vid vansinnets berg

Måndag 16/11 Dynamo kl 17
Vi bjuder på fika och pratar tillsammans om novellen Vid vansinnets berg (At the Mountains of Madness) av H.P. Lovecraft.

Något slumrar vid vansinnets berg. När en expedition från Miskatonics universitet anländer till Antarktis ödsliga polaröken och börjar borra i den uråldriga ismassan, finner de en mardröm bortom tid och rum. Låna boken på biblioteket och läs innan träffen. Anmälan: dynamo@kultur.goteborg.se

Klicka här för att låna boken

Gör en egen skräckfilm

Tisdag 17/11 Dynamo kl 17–21
”En äcklad, känslig skugga slingrar sig i händer som inte är händer, i blindo virvlande förbi den ruttnande skapelsens kusliga midnätter; döda världars lik med sår som städer; kadavervindar som stryker förbi de bleka stjärnorna och får dem att tindra svagare.”

Vill du vara med och skapa skräck som får nackhåren att resa sig? Ta chansen att få vara med och göra en egen skräckfilm i H.P Lovecraft-anda tillsammans med professionella filmskapare som handleder. Antalet platser är begränsat så skynda dig att anmäla dig till: dynamo@kultur.goteborg.se

Martin Andersson om Lovecraft

Onsdag 18/11 Dynamo kl 18.30–19.30
Om H.P. Lovecraft hade levt idag hade han förmodligen tagit selfies konstant, twittrat ut varje åsikt och videobloggat sin frukost. Lovecraft är nämligen en av 1900-talets mest utförligt självdokumenterade personer. Martin Anderson är en av Europas främsta Lovecraft-kännare och berättar om allt, från vilken Lovecraft favoritglass var till den personliga filosofi som genomsyrar hans mest kända verk. Och, inte minst, hans betydelse för fantastik-genrernas utveckling.

Lovecraft-Quiz

Onsdag 18/11 Dynamo kl 19.30
Frågesport där du får användning för dina Lovecraft-trivia. Det lag som svarar mest rätt går hem med den maffiga boken The new annoatated Lovecraft. Den ultimata boken för alla Lovecraft-fans.

Improvisationsteater

Torsdag 19/11 Dynamo kl 19–20
Miskatonic Improversity spelar improviserad teater i H.P. Lovecrafts anda. Föreställningen tar formen av en pjäs där publiken påverkar handlingen. Utmana skådespelarna med era mörkaste, galnaste och mest monstruösa förslag.

Lovecraft i seriernas värld

Fredag 20/11 Dynamo kl 18–19
De senaste åren har det forsat fram en flodvåg av tentakelfyllda skräckseriealbum på både svenska och engelska, alla på olika sätt inspirerade av H.P. Lovecrafts märkliga universum. Men vilka är egentligen läskigast, mustigast och snyggast tecknade? Från Serieteket i Stockholm kommer Lovecraft-kännaren och serieexperten Anders Lundgren och reder ut i seriedjungeln. Anders plockar fram guldkornen och tipsar om vilka Lovecraft-serier du bara måste låna med dig hem.

Lyssna till Skräckens labyrinter

Lördag 21/11 Hörsalen kl 10–14 (Drop-in)
”I mina plågade öron ljuder ständigt ett mardrömslikt prasslande och flaxande och svagt, avlägset skällande som från en väldig hund.”

Kom och låt dig svepas in i fasa och mörker och lyssna till den legendariska skådespelaren Ernst-Hugo Järegårds inläsning av Lovecrafts noveller. Under dagen så spelas den klassiska inspelningen upp i hörsalens kraftiga ljud-system. Så slå dig ner i mörkret och njut.

I samband med uppspelningen visas konstnären Veronica Sandahals tolkning av novellen Dunwich horror i form av ett bildspel i storformat.

Anders Fager befria Lovecraft från Lovecraft

Lördag 21/11 Hörsalen kl 15–16
Anders Fager debuterade som författare 2009 med läskiga Svenska kulter och har sedan dess etablerat sig som en unik röst i den svenska samtidslitteraturen. I Fagers skrivande dyker fenomen och varelser från Lovecrafts mytologiska värld upp i ett Sverige vi alla känner igen. Han pratar om Lovecraft utifrån det egna skrivandet, Lovecraft som en inspirationskälla och om det ständigt aktuella fenomenet H.P. Lovecraft.

Skräckmusikal med Showgoth

Söndag 22/11 Hörsalen kl 16
Lovecrafts oheliga ande vakar över skräckmusikalen Sound of darkness. Melodierna och handlingen känns delvis igen från Sound of music. Men här har den klassiska musikalen förvridits till en skräckfylld föreställning inspirerad av myten kring Cthulhu. Den fria teatergruppen Showgoth har tidigare satt upp den kultförklarade Lovecraft-musikalen En shoggoth på taket.

 

Vill du tipsa dina vänner om festivalen? Här hittar du evenemanget på facebook.

 

2 svar till “Lovecraftfestival i Göteborg”