Boktips, Skönlitteratur

Löpning och podcast

Publicerat 16 maj 2019 | Av |

Att springa och läsa hur går det ihop? Långdistanslöpning kräver tid och en förutsättning för att den rutinmässiga löprundan ska bli kul är att det finns något bra att lyssna på. Jag är bibliotekarie och tillbringar flera timmar i veckan i löparspåret kring Delsjön. Jag använder tiden till att lyssna på böcker och podcast, även när jag cyklar till jobbet på stadsbiblioteket lyssnar jag aktivt.

På lördag spriger jag Göteborgsvarvet. Jag har tidigare år gjort spellistor med hårda beats – i år tänker jag testa att springa till ett litterärt mästerverk; Thomas Bernhards Gamla mästare, lagom repetitivt och lugnande. Kanske blir det inte mitt bästa resultat, men löpturen kommer förhoppningsvis att bli mer intressant.

Spetsa öronen! Här kommer några tips till er som vill ge er hän litteraturen via podcasts, kanske till varvet! 

”Hysteria”

”Hur gör kvinnor i dag för att vara konstnärsmonster?” Frågeställningen som ligger till grund för Sara Abdollahis podd öppnar för närgående och perspektivgivande samtal, med kritiker, författare och andra litteraturpersoner. Mattias Alkberg och Elisabeth Åsbrink och Jessika Gedin är några av namnen i samtalen.

”Örnen och kråkan”

En sajt om poesi som också är en podd. Lägesrapporter från den svenska diktscenen varvas med uppläsningar och översättningssamtal. Programledare är poeten och kritikern Magnus William-Olsson.

”The slowdown”, Tracy K Smith, USA

I podden ”The slowdown” presenterar amerikanska nationalskalden Tracy K Smith varje dag en ny dikt och ”ett nytt sätt att se världen”. Det sista är ingen överdrift. Varje dikt bäddas in i Smiths associationer, ger den sammanhang och fördjupad betydelse. Det är folkbildning – men inte i betydelsen att man får veta mer om ett diktverk eller en diktare, utan för att den visar hur diktens rader kan fånga, förklara och förhöja vardagens små förgängliga ögonblick. Poesi i rörelse.

”Backlisted – giving new life to old books”, Storbritannien.

En litterär podcast presenterad av John Mitchinson and Andy Miller. Inspelad i Unbound London. På ett roligt och kvickt sätt speglar podden aktuella och klassiska författarskap.

”Bookclub”, Storbritannien

En gång i månaden samlas en grupp inbitna läsare kring ett verk för att ställa frågor till författaren om berättelsen, karaktärerna, skrivprocessen och andra tankar. Initierat, nyfiket, lyxigt och förvånansvärt roligt och lekfullt.

”Skogarna”

I podcasten Skogarna diskuteras texter som på olika sätt skapar friktion, överskrider sig själva, häver sig upp ur boksidorna och går ut i rummet. Litteratur som gör motstånd – ibland även mot sig själv. Den drivs av författaren Andrea Lundgren som tillsammans med sina gäster läser allt från obskyr surrealism och svensk queer erotik till klassisk skräck och modernistiska formexperiment för att undersöka glappet mellan bokstäver, mellan kroppar och mellan världar. Vi letar betydelser, hittar på egna eller förnekar att det finns några.

Skogarna är en podd som både roar och oroar, och som kanske mest av allt, längtar efter förvandlingen.

”Gästabudet”

Medverkande: är kritikerna Viola Bao, Lyra Koli, Rebecka Kärde, Victor Malm (och hunden Florian)
Dricker vin och samtalar utifrån olika epoker och teman som det litterära 10-talet eller Mästerverk i litteraturen. Diskuterar högt och lågt allt från prestationsångest, historicitet till att lyfta fram sina absoluta favoritverk till vilka verk som har varit betydelsefulla, håller monologer om vad som har präglat decenniet, misslyckas med att spela in vårt eget samtal, beskriver oss själva som ett solsystem, tittar på Rupi Kaurs instagram och skålar till Gunnar D. Hanssons ära. Avsnittet är uppdelat i två delar, en mer och en mindre nykter timme.

”Legimus”

Myndigheten för tillgängliga medier. Du som har en läsnedsättning kan låna våra böcker. Låna talböcker genom att ladda ner eller gå till ditt lokala bibliotek. Punktskriftsböcker lånar du direkt från oss.

”Bibliotekspodden Solen”

Bibliotekspodden Solen kommer med ett nytt avsnitt ungefär en gång i månaden. Prat och tips om litteratur kring olika teman görs på ett opretentiöst och lättillgängligt sätt. Bibliotekspodden Solen görs av Elias Hillström, Alice Thorburn och Patrik Schylström, bibliotekarier på Stadsbiblioteket i Stockholm.

”Bildningspodden”

Bildningspodden bjuder varannan vecka på ett timslångt samtal om en historisk person, epok, idéströmning eller ett konstnärligt verk. Några av landets mest kunniga personer ger dig alltifrån den livsnödvändiga baskunskapen till den fördjupande överkursen. Inga förkunskaper krävs för att börja lyssna.

Sveriges Radio

Sist men inte minst SR gör en del fantastiskt bra program om litteratur. Dagens Dikt, Klassikern´, Bokcirkeln, P1 Kultur, Radioföljetongen & Radionovellen P1 Kultur. Bara att ladda ner och lyssna.

Kommentarer inaktiverade.