Skönlitteratur

Livet enligt Hildy Good

Publicerat 24 maj 2016 | Av |

Det är ur fastighetsmäklaren Hildy Goods synvinkel som vi lär känna människorna i småstaden Wendover, på behändigt avstånd från Boston. Frågan är bara hur pass tillförlitlig Hildys bild är?

Hildy Good är en sympatisk kvinna i sextioårsåldern, som bott i Massachusetts i hela sitt liv. Hon vet allt om alla och anser sig vara något av en modern häxa. Hildy är frånskild, eftersom maken blev kär i en man och lämnade henne. Döttrarna är vuxna och har för länge sen flyttat hemifrån. Den förr så blomstrande mäklarfirman hänger nuförtiden på fallrepet.

Tonen i Livet enligt Hildy Good av Ann Leary är lekfull och emellanåt galghumoristisk. Boken är dessutom full av underhållande observationer. Miljön är pittoresk med stiliga hus från sent 1700-tal och 1800-tal och väl tilltagna strandtomter. Så är också ett fett bankkonto en förutsättning för att bosätta sig i området.

När jag påbörjade romanen förväntade jag mig feelgood för hela slanten och blev något förbryllad när jag plötsligt insåg att romanens kärna handlar om något helt annat – något mörkt och skamfyllt – nämligen Hildys alkoholism och gradvisa sammanbrott.

Medan skvallret om Hildys drickande tog fart i bygden gjorde hennes döttrar gemensam sak och tvingade iväg sin mamma till en avgiftningsklinik. Numera är Hildy nykterist – åtminstone officiellt – och hela stan håller ett öga på hennes uppförande. Hon tackar beslutsamt nej till alla middagsbjudningar, isolerar sig och dricker i hemlighet sig mer eller mindre redlös på kvällarna i sin ensamhet. Minnesluckorna blir allt mer frekventa.

Missbruket beskrivs med sådan insikt och inlevelse att jag kommer på mig själv med att undra om Ann Leary har första eller andra hands erfarenhet av alkoholism. Mycket riktigt framgår det av den bakre innerfliken att alkoholism ligger i Leary- släkten, i synnerhet på kvinnosidan.

En ny vän får Hildy att – för en tid – se på världen med ny tillförsikt, men man anar att katastrofen väntar runt hörnet.

Låna och läs en ny underhållande roman – med allvarlig klangbotten.

Kommentarer inaktiverade.