Boktips, Facklitteratur, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Swede Hollow" av Ola Larsmo. Albert Bonniers förlag.

Lisas topp 3 böcker 2017

Publicerat 30 december 2017 | Av |

Viktigast, vackrast, största insikten. Lisa tipsar om årets böcker!

Årets viktigaste bok

 Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet av Timothy Snyder som är professor i historia vid Yale University. Hans studieområde är europeisk 1900-tals historia. Detta är en stridsskrift som han skrev i efterdyningarna av det amerikanska valet 2016 då Snyder var säker på att Hillary Clinton skulle väljas till president. När det stod klart att det var Donald Trump analyserar Snyder genom sin kunskap om europeisk 1900-tals historia hur det kunde ske? De korta lärdomarna med förklarande texter är skrämmande, upplysande, smarta och lärorika. Detta är kanske den viktigaste bok du kan läsa inför Sveriges valår 2018.

Årets vackraste bok

Havsboken : eller konsten att fånga en jättehaj från en gummibåt på ett stort hav genom fyra årstider av Morten A Ströksnes. Denna prisbelönta bok handlar om författaren som tillsammans med en vän bestämmer sig för att fånga en Håkäring (en haj) i Vesterhavet utanför Lofoten. Ströksnes gör flera resor upp för att lyckas med detta uppdrag. Boken är skriven på ett sjungande, nästan ibland poetiskt, språk. Det är vackert. Och det är fyllt med kunskap om havet, både i ett historiskt perspektiv men också i ett existentiellt. Vad havet har gett oss som art, som ju är vårt ursprung. Och vilken lockelse det har för oss. Djuphaven är fortfarande ett relativt outforskat område som också ger boken en nerv och spänning.

Årets största insikter

Swede Hollow av Ola Larsmo är ett fantastiskt exempel på hur en bok som utspelar sig i dåtid kan lära oss mycket om vår nutid. Vi får följa en familj svenskar som emigrerade till Amerika och hamnade i Swede Hollow, en kåkstad i en dalgång utanför Saint Paul. Livet är hårt, orättvist och våldsamt. Men också fyllt med glädje och kärlek där dessa svenskar lever längst ner på samhällsstegen. Larsmo gör sina karaktärer fylliga genom att vi får följa vad som rör sig i deras tankar, men alltid utan att döma och med sympati för deras karaktärer. Som läsare är det svårt att värja sig, man både skrattar och gråter med dem. Känslan när de kliver av båten, i ett helt främmande land. Utan att veta något. Utan ett språk att göra sig förstådda på. Kopplingarna till vår nutid är omöjliga att inte dra, flera tydliga paralleller finns. Även om Larsmo själv mest vill berätta en historia som vi kanske inte velat titta närmare på, som vi gärna glömt. Boken bygger på ett otroligt gediget researcharbete om dessa människor som sliter och jobbar ihop ett liv under hårda villkor. Precis som de allra flesta människor gör runt om världen.

Kommentarer inaktiverade.