Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "En sista semester". HarperCollins Nordic förlag

Lindra julstressen!

Publicerat 14 december 2017 | Av |

Läs en hjärtevärmande roman.

Ella och John Robina är på rymmen från oroliga barn och ogillande läkare. Båda är 80+ och ingen av dem är i toppform; John lider av demens och Ella plågas av långt framskriden cancer.

I en medfaren husbil susar de obekymrat fram längs Route 66 med siktet ställt på Disneyland i Kalifornien. De passerar håla efter håla, vilkas glansdagar är över. I Ellas rymliga handväska trängs (på amerikanskt manér) ett skjutvapen med glasögon, kreditkort och pillerburkar. Paret Robina gör en slags minnesresa i nostalgins tecken; på kvällarna tittar de på diabilder från otaliga campingsemestrar under ett sextio år långt äktenskap.

Det blir en händelserik och inte helt strapatsfri tripp. Under resans gång stöter de på en kavalkad av udda existenser. Johns demens är inte bara frustrerande, utan försätter paret i den ena kniviga situationen efter den andra. När vi närmar oss romanens final blir John allt mer oregerlig och Ellas cancersmärtor allt intensivare. Jag tänker inte avslöja hur boken slutar, men jag blev väl inte direkt överraskad. En sista semester av Michael Zadoorian är likafullt engagerande, värmande och härligt tragikomisk läsning! Boken har nyligen filmats med Helen Mirren och Donald Sutherland i rollerna som Ella och John.

Finfin varva ner inför julen-läsning!

Kommentarer inaktiverade.