Skönlitteratur
ETA_Hoffmann

E. T. A. Hoffmann, målad cirka 1822. Tavlan återfinns på Staatliche Museen i Berlin.

Lennarts sommarläsning

Publicerat 19 augusti 2011 | Av |

Stadsbibliotekets deckarexpert tipsar om ruskigt spännande sensommarläsning!

Första tipset är E.T.A (Ernst Theodor Amadeus) Hoffmann bok  Guld som glimmar : äventyrsroman, även utgiven som Fröken de Scuderi, originalet är från 1818.

Boken har av Dag Hedman i Svenska Deckarakademin beskrivits som världens första deckare (se boken 221 bra deckare du bör läsa innan du mördas), och därmed hamnade den automatiskt i högen för angelägen läsning. I denna tunna volym ryms en myckenhet av heta känslor, storvulna ord och yviga åtbörder – det märks att det rör sig om en annan tids litterära uttryckssätt och stilideal.

Men är det en deckare? Jodå, det håller jag allt med om. Och det är roligt när forskningen om vilken som är första deckaren kan föras framåt (det vill säga bakåt …). Nu får Edgar Allan Poe maka sig åt sidan – om den internationella forskningen ansluter sig till Dag Hedmans synpunkter.

Mitt andra tips är Anne och Even Holts Flimmer från 2011. Det här är en medicinsk thriller om en hjärtstartare (ICD) som blivit infekterad av virus och därmed blivit livsfarlig för berörda patienter. Hjältarna i boken är läkarna Sara Zuckerman och Ola Farmen. Antagonist är Otto Schultz (grundare och ägare av amerikanska företaget Mercury Medical). Boken handlar om spetssjukvård, global företagsverksamhet, pengar, aktiehandel, hämnd och girighet. Jag  kastas mellan olika tidsplan; nutid (2010), 2002, 2006, 2008, 2009 och olika delar av världen; Norge, (främst Grini universitetsjukhus), USA (särskilt New York), London, Sydafrika och Hongkong.

Den här gången har den erfarna deckarförfattaren Anne Holt tagit hjälp av sin bror Even, överläkare i kardiologi, vilket torde borga för trovärdighet i de medicinska delarna. Att systern Anne kan skriva vet vi redan. Det här är en internationell thriller i högt tempo.

//Lennart är bibliotekarie på Stadsbiblioteket, han är också proffs på deckare och rysliga historier!

Kommentarer inaktiverade.