Facklitteratur, Skönlitteratur

1 Omslag till "Vem dödade min far" av Edouard Louis, Wahlström Widstrand. 2 Omslag till "10 Minutes 38 Seconds In This Strange World" av Elif Shafak, Penguin. 3 Omslag till "Kärlekens historia" av Nicole Krauss, Brombergs förlag.

Lenas bästa böcker 2019

Publicerat 13 januari 2020 | Av |

Lena Lind Brynstedt jobbar på Stadsbiblioteket som kommunikatör och tipsar här om 2019 års bästa läsning.

10 Minutes 38 Seconds In This Strange World av Elif Shafak

Det har visat sig att vår hjärna fortsätter att vara aktiv i cirka tio minuter efter att vi är döda. Denna boken utspelar sig under dessa tio minuter (och 38 sekunder), då vi får följa en död prostituerad kvinna i en soptunna, när hon tänkter tillbaka på sitt liv och sina vänner. Vänner som letar efter henne…

Såg författaren när jag var på Louisiana Literature festival i Danmark i somras. Intressant och modig person från Turkiet som inte räds frågor som demokrati, nationalism, rättvisa och patriarkala strukturer.

Vem dödade min far av Edouard Louis

En rasande uppgörelse med den franska staten och samhället och dess strukturer där författaren anklagar samhället för hans fars för tidiga död. Efter att ha lyssnat på en av våra bibliotekarier när hon talade om den i ”Förmiddag i P4” lånade jag den som e-bok i mobilen. Läste den på kvällen vid köksbordet under ett par väldigt intensiva timmar. Boken går snabbt att ta sig igenom, mycket beroende på energin och det kompakta tempot och den ursinniga ilskan i texten.

Kärlekens historia av Nicole Krauss

När jag filmade Internationell författarscens samtal med Nicole Krauss på Trappscenen i september blev jag så tagen av hennes sätt att prata om sitt författarskap. Flera i publiken berättade att just Kärlekens historia var en av de bästa böckerna de läst. Den utgavs redan år 2006 men blev för mig en ny bekantskap. Nästa dag lånade jag boken och blev helt uppslukad.
Det är en intrikat, smart, sorglig, vacker och sammanflätad historia om hur en boks tillblivelse och innehåll påverkar flera människor, deras syn på sig själva och sin roll i livet.

Kommentarer inaktiverade.