Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur "Utvandrarna" av Wilhelm Moberg i bearbetning av Cecilia Davidsson. LL-förlaget.

Lättlästa klassiker

Publicerat 7 januari 2019 | Av |

Är du ovan att läsa? Är du nyfiken på klassiker men tycker de är långa och svåra? Då kan du prova våra lättlästa böcker!

Lättlästa böcker finns på tre olika nivåer där 1 är tunna böcker om vardagssituationer, 2 är fylligare berättelser, och 3 kan vara relativt tjocka böcker, som bygger på klassiker eller moderna romaner.

Det är en del som skiljer böckerna från originalen. Dels är texten väldigt förkortad, så det kan fattas detaljer och sidohistorier i berättelsen. Dels är både meningar och rader kortare och orden är lättare. Styckena är korta och hela texten är placerad så att det ska vara så lätt som möjligt för ögonen.

Om det är hopp i tiden eller en ramberättelse i originalet, så brukar den lättlästa versionen berätta händelserna i vanlig ordning från början till slut. Och om det är många personer i berättelsen kan det finnas en förteckning på dem och tydliga genomgångar i själva texten, som ”nu var de fem personer i huset, Karl-Oskar och Kristina och deras tre barn. Det var trångt”. Det blir helt enkelt mycket lättare att följa med.

Jag har provat att läsa Utvandrarna och Invandrarna av Wilhelm Moberg i bearbetning av Cecilia Davidsson och blev väldigt positivt överraskad. Boken handlar om en grupp svenskar som utvandrar till Amerika på 1840-talet och är i original fyra tjocka delar. Det är som att titta på en väldigt bra svensk TV-serie, med spännande karaktärer man känner för. Det är det rekorderliga bondparet Karl-Oskar och Kristina som kämpar för att få den steniga jorden att räcka till. Den prostituerade Ulrika som alla föraktar, som får ett nytt liv på andra sidan havet. Karl-Oskars bror, drömmaren Robert som vill gräva guld. Och många andra.

Det är spännande och rörande från första början. I det lättlästa formatet kastas man snabbt in i handlingen och de korta textraderna blir nästan poetiska i sin knapphet. Stora händelser och känslor uttrycks i några få rader.

Våra lättlästa böcker är främst avsedda för den som håller på att lära sig svenska (vi har även lättlästa böcker på andra språk för den som vill öva till exempel tyska, franska, arabiska och somaliska), den som har en läsnedsättning eller bara är en ovan läsare.

När de två första delarna slukats är det bara att ta upp tredje delen Nybyggarna i original. För visst vill man veta hur det går!

Kommentarer inaktiverade.