Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Sagan om Sverige" av Unni Drougge. Vilja förlag.

Fem boktips på lätt svenska

Publicerat 20 juli 2017 | Av |

Bibliotekarien AnnaCarin tipsar om fem böcker på lätt svenska. Lättlästa böcker har korta meningar och enkla ord. Och de kan vara precis lika spännande och bra som ”vanliga” böcker.

En saga om Sverige av Unni Drougge. Lättläst nivå 3

Anna tycker att Sverige har förändrats.  Hon har varit hemma med barnen i många år. Hennes gamla vänner är stressade och hinner inte träffas.  Nu måste Anna hitta ett jobb och flytta från sin lägenhet. Livet känns svårt. En dag ringer det på dörren och utanför står hennes granne som vill bjuda på mat. Det blir början på en ny vänskap för Anna. Och ett nytt liv.

Var la jag min man? Av Gudrun Wessnert . Lättläst nivå 2

Anna-Maria har börjat glömma saker. Minnet har blivit sämre sedan hennes man Erik dog. Erik skall gravsättas men Anna-Maria hittar inte urnan! Hon ger sig ut i för att leta efter honom och möter många spännande människor. Raimon på motorcykeln, fiolspelaren utanför tunnelbanestationen och Jesus i tunnelbanan.

Var la jag min man? Är en varm och humoristisk berättelse om demens och hur det kan kännas för både den som drabbas och de närstående.

Prästen med blått hår av Martin Palmqvist. Lättläst nivå 3

Bert är präst och är snart pensionär. Till den lilla kyrkan skall det komma en ny präst, Erik som är 25 år. Bert tycker det är bra att det kommer en ung präst och att det är en man. Kvinnor kan inte vara präster, tycker Bert. Men något har blivit fel tänker Bert när han träffar Erika. Erika har blått hår, en ring i näsan och säger att hon är den nya prästen. 

Under ett rött paraply av Maria Frensborg. Lättläst nivå 2.

Helena har en hund och jobbar som lärare men hon känner sig ensam. En dag möter hon Isak och hans hund i parken. Hundarna börjar leka och Helena tänker att hon och Isak kanske kan bli vänner. Varje dag hoppas Helena att hon skall träffa Isak och hans hund igen. En regnig dag händer det. Isak och hans hund är också i parken. Skall Helena våga fråga Isak om han vill fika med henne? 

Inte en främling – 20 berättelser om identitet och mångfald av Teskedsorden. Lättläst nivå 3

Tjugo (20) människor berättar om sina upplevelser av att bo i Sverige.  Noomi berättar hur det kändes att inte få vara med och fira Lucia i skolan, Sannah  beskriver hur det kändes  när en flicka talar om för henne att hennes pappa tycker att Sannah är jätteful, samtidigt vänder flickans mamma bort sitt ansikte. Dragomir föddes i Serbien och berättar hur idrotten gjorde honom trygg och Georgios vill visa alla oss att livet inte tar slut bara för att man har fått diagnosen ADHD.

Kommentarer inaktiverade.