Skönlitteratur

Omslag från LL-förlaget.

Fem lättlästa faktaböcker

Publicerat 15 november 2017 | Av |

I vinter ser vi fram emot lättlästa nya faktaböcker! Lättlästa böcker har korta meningar och enklare ord. Och de kan vara precis lika spännande och bra som ”vanliga” böcker! De är indelade i tre nivåer så att alla kan välja något som passar. Nivå 3 = lätt, nivå 2 = lättare och nivå 1 = lättast.

Fåglarna och vi av Joar Tiberg.

I början av boken skriver Joar Tiberg att den här boken handlar om fåglarnas liv. Och människornas. Vi människor är ganska lika fåglarna. En del fåglar hjälps åt att ta hand om varandras ungar. Vissa fåglar håller ihop hela livet. Vi får följa fåglarnas liv under ett år. Boken är fylld av vackra bilder och ett fint språk. Det känns nästan som att läsa poesi.

Lättläst nivå 2.

Sticka virka brodera av Karolin Olsson

Många människor handarbetar. Om man frågar så kan en person säga ”jag broderar för att bli lugn”. En annan stickar för att inte känna sig ensam. Maria berättar att hon virkar saker med starka färger och hänger upp på stan. Johan broderar figurer från datorspel på gamla dukar. I boken får vi som vill börja handarbeta olika tips.

 Lättläst nivå 3.

Vänta barn av Ulla Björlund

Under graviditeten får man många frågor. Vad är det som händer i min kropp? Hur stort är fostret i vecka 27? Det här är en bok för dig som väntar barn eller för dig som vill ha barn. Boken har olika kapitel. Ett kapitel handlar om vanliga besvär under graviditeten. I slutet av boken finns en ordlista som förklarar svåra ord. Det här är en praktisk handbok med svar på många frågor.

Lättläst nivå 2.

Skogen berättar av Joar Tiberg

Att läsa boken Skogen berättar är som att gå en skogspromenad tillsammans med författaren. Vi får veta att skogen förr i tiden betydde mycket för människor. I skogen träffade man sina vänner. Skogen gav människorna mat och man berättade sagor om skogen. Nästa gång du går i skogen kommer du att se saker som du inte har sett förut.

Lättläst nivå 2.

Jag och du av Inti Shavez Perez

När man är ung händer mycket i kroppen. Många unga undrar om det är fel på dem. I boken har över hundra människor intervjuats. De berättar om sina liv och får svar på sina frågor. Författaren skriver att det är lättare att fatta bra beslut om sitt liv om man har kunskap. Boken är indelad i olika kapitel. Den finns också på arabiska.

Lättläst nivå 2.

Kommentarer inaktiverade.