Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Jag är här". Printz publishing.

Lätta upp höstmörkret med en kärleksroman, del 3

Publicerat 23 oktober 2016 | Av |

Här kommer tips i dagarna tre på romaner om olyckliga människor, som likafullt är rena njutningen att läsa. Passa på att drömma dig bort några timmar!

Elsa ligger sedan ett halvår tillbaka i koma på intensiven efter en klätterolycka i Alperna. Läkarna har börjat sätta press på Elsas föräldrar om att få stänga av respiratorn. Ändå är hon sedan ett par veckor tillbaka vid medvetande och kan, utan att kunna meddela sig, höra allt som sägs. Vartannat kapitel ses ur hennes klaustrofobiska synvinkel. Besöken i Elsas sjukrum är få och tillvaron enahanda. En vilt främmande man klampar plötsligt in genom dörren till sjukrummet. Han blir den förste som tar sig tid att prata med henne och som får henne att bli full i skratt. Men vad gör han där och, inte minst, vem är han?

I vartannat kapitel är det Thibaults historia som vi får följa. Han är helt under isen, eftersom hans flickvän gjort slut. Till råga på allt har hans bror kört rattfull och dödat två fjortonåriga flickor. Brodern ligger på samma intensivvårdsavdelning som Elsa. Av misstag hamnar Thibault i fel rum. Han känner sig märkligt dragen till hennes gåtfulla uppenbarelse, trots att hon ligger helt orörlig och knappt ens kan andas för egen maskin. Han blir dessutom allt mer övertygad om att Elsa faktiskt kan höra honom. Samtidigt närmar sig dagen då respiratorn ska kopplas bort med stormsteg.

Tala om udda kärlekshistoria! Fransyskan Clélie Avits nyutkomna roman Jag är här slår det mesta jag läst i den vägen. Romanen är skriven i en oemotståndlig galghumoristisk ton på ett språk som är njutbart att läsa.

Låna, läs och dröm dig bort från verkligheten några timmar! Lätta upp höstmörkret!

Kommentarer inaktiverade.